Anförande Årsredovisning 2016 Region Skåne

”Det talade ordet gäller”

Herr ordförande, ledamöter i regionfullmäktige 
Jag vill börja med att rikta ett stort tack till alla medarbetare inom Region Skåne jag haft förmånen att samarbeta med under 2016. Situationen utan en tydlig majoritet ställer stora krav på våra tjänstemän, som hanterat det på ett professionellt sätt.

Världsekonomin tuffar på, varje dag lyfts många tusen människor ur fattigdom genom globaliseringen och växande handel. Men tyvärr överskuggas denna positiva bild av krigsrubriker och oroande politisk utveckling runt om i världen. Men ibland borde vi stanna upp och glädja oss åt att världen idag faktiskt är bättre än vi tror, trots allt elände och stora utmaningar även i Europa. Vi måste fortsätta tro på det europeiska samarbetet, framförallt nu när det kärvar. 

I Sverige kan vi se att ekonomin snurrar på väl, skatteinkomsterna har stigit rejält och arbetslösheten sjunker. Men samtidigt ökar avståndet mellan den del av befolkningen som är i arbete och den del som står utanför. 

I Region Skåne blev det också rekordintäkter men tyvärr är kostnadskontrollen för dålig. Precis som 2015 blev det också 2016 ett reformstopp för Regionala utvecklingsnämnden. Inom utvecklingsnämnden höll vi åter igen vår budget och kunde lämna över pengar till den övriga driften. Region Skåne måste få kontroll över kostnadsutvecklingen inom sjukvården. Annars hotas vår ställning som region. 
Vi har kämpat väl tillsammans för att vara en självständig region med utvecklingsansvaret. Vårt gemensamma arbete kröntes under förra mandatperioden med den regionala utvecklingsstrategin – Det öppna Skåne. 
Den stora risken med vår ekonomiska kris är försvagningen av vårt regionala utvecklingsuppdrag. Den stora risken är att vi slutar vara en region och återgår till att bara vara ett landsting. 

Vi måste fortsätta bidra till att utveckla Skåne. Vi måste fortsätta vara en aktiv part för Skånes utveckling. Vi måste fortsätta binda samma Skåne med bättre väg och järnväg och köra effektivare kollektivtrafik i hela Skåne. 
Vi måste fortsätta arbeta mer med digitalisering och utbyggnaden av bredband. Men växer det svara hålet i ekonomin, kan det till slut bli slukhål, ett slukhål som slukar alla våra förhoppningar inför framtiden. 

Bland de bra saker vi gjort under 2016 vill jag lyfta fram vårt seminarium i april 2016 på Kungliga Ingenjörsvetenskaps Akademin i Stockholm. Inom vårt samarbete med danska regionerna Själland och Region Huvudstaden och de tyska delstaterna Schleswig-Holstein och Staden Hamburg kunde vi lyfta de svenska ideerna på ett höghastighetssystem för tåg i europeiskt kontext och koppla detta till utvecklingen ner till Hamburg genom den kommande Fehmarn Bält-tunneln. Vi samverkade med både den tyska och danska ambassaden i Stockholm och den svenska ambassaden i Köpenhamn. För att stärka Skånes intresse måste vi fortsätta att samla de vänner vi har i vår del av Europa.  

Annonser
Det här inlägget postades i Ekonomi, Europa, Höghastighetståg, infrastruktur, Moderaterna i Region Skåne, Tillväxt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s