Budgetanförande 2017 24-25 oktober 

Det talade ordet gäller

 

Ordförande/Fru ordförande, ledamöter i regionfullmäktige,

 

Politik handlar om att prioritera, det handlar om att välja, det handlar om att väga saker och ting emot varandra och fatta beslut. Idag presenterar Allians för Skåne sin trettonde budget tillsammans. Vi är fyra olika partier, vi tycker inte alltid samma sak, men vi är bra på att ge och ta och komma fram till en gemensam politik för Skåne bästa. Jag är stolt över att vi åter igen presenterar en ansvarsfull budget för hela Skåne. En budget som sätter ekonomin i fokus och som tydligt visar att vi inte behöver en skattehöjning. En budget där vi sätter sjukvården och kollektivtrafiken i fokus. Vården måste bli mer tillgänglig och vi måste komma till rätta med köerna och vi måste komma till och från våra arbetsplatser.

 

 

Det går bra för Sverige idag, tillväxten växer och skatteintäkterna växer kraftigt, då borde vi hålla i pengarna och spara i ladorna. Vi är ju överens om att investera många miljarder i nya sjukhus i både Malmö, Lund och Helsingborg. Men hur skall vi ha råd med detta om vi inte kan hålla i kostnaderna? Vi kan inte fortsätta utan kostnadskontroll, vilket revision påpekat.  

 

I Alliansens budget är vi tydliga med att vi måste satsa på infrastruktur i hela Skåne. Vi ser alla att det saknas kapacitet i vägsystemet, där 8 av 10 resor sker varje dag. Alliansen är tydlig med att vi måste bygga ut våra motorvägar. Vi måste binda samman våra tillväxtmotorer Malmö, Lund och Helsingborg med fler filer där så behövs. Möjligheten är stor att köra mer busstrafik, men kollektivtrafiken måste få plats och prioriteras, då behövs fler filer.

 

Genom att vi väljer att dra ner lite på anslagen till kultur, regional utveckling och administrationen på koncernnivå. Politik handlar om att prioritera och då måste man välja bort, det är sanningen, man kan inte ge allt till alla!

 

Alliansens budget innehåller också en satsning på E-hälsa. Det är dags att vi börjar jobba aktivt med E-hälsa i Region Skåne. Möjligheterna är stora att skapa nya former för vård i Skåne. Vi bör göra mer och vi bör släppa loss våra medarbetares kraft till innovationer inom sjukvården.

 

Hösten 2015 drabbades vi av en flyktingkatastrof och jag är stolt över att Sverige tog så stort ansvar. Den 2 november 2015 sammanträde Regionala Utvecklingsnämnden här i Kristianstad hos Krinova ute på Högskolan. Jag lyfte i ett initiativ från Alliansen den stora utmaning vi nu fortfarande står inför. Det var glädjande att Ilmar Reepalu som höll i klubban på mötet snabbt anslöt sig till vårt initiativ som med stor majoritet röstades igenom. Kortfattat gick initiativet ut på att alla projekt inom regional utveckling och inom kulturområdet skulle ses över, så att vi kan få loss pengar.

 

Tyvärr måste jag idag, nästan 365 dagar senare inse att S+MP inte har tagit initiativet på allvar. Det har inte kallats till något möte för att se hur vi kan göra denna genomlysning tillsammans. Idag ser vi hur Skåne står inför allt större utmaningarna. Många kommuner ser nu hur Staten välter över kostnaderna för flyktingkrisen på kommunerna. Jag tycker fortfarande att vi skall ställa upp och dela på den här stora utmaningen, men vi måste inse att detta kommer att ställa kommuninvånare mot varandra och regeringen verkar inte vara mogen uppgiften.

 

 

 

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s