Årsredovisning 2015 – anförande i fullmäktige 26 april 2016

”Det talande ordet gäller!”
Fru ordförande, ledamöter i regionfullmäktige

Jag vill börja med att rikta ett stort tack till alla medarbetare inom Region Skåne jag haft förmånen att samarbeta med under 2015 – och fortsatt nu 2016. Situationen utan en tydlig majoritet ställer stora krav på våra tjänstemän, som ni väl försöker hantera.

Världsekonomin tuffar på, varje dag lyfts många tusen människor ur fattigdom genom globaliseringen och växande handel. Men tyvärr överskuggas denna positiva bild av krigsrubriker från bl a Syrien. Men ibland borde vi stanna upp och glädja oss åt att världen idag faktiskt är bättre än vi tror, trots allt elände och stora utmaningar även i Europa. 

I Sverige kan vi nu se att det nionde året med en Alliansbudget gav ett år med balans i budgeten enligt EUs bedömning. Men i Region Skåne gick det sämre.

I början av juni 2015 blev det reformstopp efter ett halvår där siffrorna bara blivit allt rödare varje månad under det rödgröna styret. Till slut landade året på ett mycket svagt plus, flera hundra miljoner kronor från det 2% mål vi varit överens om. Tyvärr syns det ännu ingen vändning. Intäkterna (skatteintäkterna) växer kraftigt nu när världsekonomin snurrar på väl, men problemet är kostnaderna. Region Skåne måste få kontroll över kostnadsökningstakten inom sjukvården annars hotas hela vår verksamhet

Den stora risken med vår ekonomiska kris som revisionens kritik är talande för är försvagningen av vårt regionala utvecklingsuppdrag . Den stora risken är att vi slutar vara en region och återgår till att bara vara ett landsting. 

Vi måste fortsätta bidra till att utveckla Skåne. Vi måste fortsätta vara en aktiv part i Skånes utveckling. Vi måste fortsätta binda samma Skåne med bättre väg och järnväg och mer och köra effektivare kollektivtrafik i hela Skåne. 

Men växer det svara hålet i ekonomin, kan det till slut bli ett svart hål, ett slukhål som slukar alla våra förhoppningar inför framtiden. 

Regionala utvecklingsnämnden lämnade efter reformstoppet tillbaks 7 miljoner till regionledningen och vi lyckades avsluta året med svarta siffror för Regionala Utvecklingsnämnden.  

Under året har nämnden fortsatt förena sina möten med studiebesök för att se vår arbetsmarknads verklighet. Bäst under året var kanske när nämnden besökte IKEA i Älmhult, ett riktigt bra studiebesök där vi också fick titta lite på kommande produkter och lära oss mer om en av Skånes viktigaste arbetsgivare, för det är Ikea, även om Älmhult ju ligger på andra sidan gränsen.

Under 2015 arbetades det också aktivt från både regionstyrelsen och regionala utvecklingsnämnden med Sverigeförhandlingen. Skåne är nu väl samlat i den förhandling som pågår, huruvida det landar i ett avtal beror som vanligt på pengar. Finns de hundratals miljarder som staten utlovat? Är detta den viktigaste framtidsinvestering för Sverige?

När regionala utvecklingsnämnden sammanträde den 2 november hos Krinova Science Park i Kristianstad var Sverige på väg mot sammanbrott. Flyktingkrisen hade drabbat Sverige med full kraft, vackra ord om gränslös solidaritet ställdes nu mot en brutal verklighet. Verkligheten vann, det finns en gräns för hur stort ansvar Sverige och Skåne orkar bära och politiskt bedömer jag att vi överens om att det behövs ordning och reda även i flyktingmottagande.  

På sammanträdet i november la Alliansen ett initiativ som det rödgröna styret anslöt sig till fullt ut. Med stor majoritet röstades initiativet igenom, så behöver man inte göra, men det är glädjande att styret så tydligt markerade att vårt initiativ var välkommet. Vårt initiativ löd:

1. Att samtliga pågående EU-projekt inom det regionala strukturfondsprogrammet för Skåne och Blekinge, samt socialfondsprogrammet 2014-2020, där Region Skåne är en part, snarast möjligt granskas och utvärderas med syfte att omförhandla användandet av medlen med EU, så att de kan användas för nödvändiga strukturella och sociala insatser.

2. Att Region Skåne undersöker hur vi kan söka mer medel från EU för att hantera de utmaningar vi nu ser.

3. Att samtliga pågående projekt i Region Skåne inom avdelningarna regional utveckling och kultur omedelbart granskas och utvärderas för att se om medel kan omfördelas.

4. Att Region Skåne söker fördjupat samarbete med de båda andra storstadsregionerna i den här utmaningen.
Den skånska arbetsmarknaden står inför stora utmaningar. Trots allt fler jobbar på den skånska arbetsmarknaden ser vi samtidigt att utanförskapet växer och något av nyindustralisering som regeringen talade om i början har vi inte sett i Skåne, tvärtom. Jag hoppas att Styret återkommer under 2016 om vårt nu gemensamma initiativ, för det behövs krafttag för att möta våra utmaningar. 

Under 2015 skedde ett intensivt arbete för att omvandla Öresundskommittén till Greater Copenhagen and Skåne Committé. Det är värt att påminna om att det är bara Köpenhamn som ser Skåne som en del av sin huvudstadsstrategi. Jag är övertygad om att vårt samarbete i Öresundsregionen kommer att växa i betydelse.
Avslutningsvis vill jag yrka på Carl Johans förslag i regionstyrelsen.

Annonser
Det här inlägget postades i Höghastighetståg, integration, Sverigeförhandlingen, sysselsättningsgrad, Tillväxt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s