Aktiv politik så att anställda kan gå vidare!

Publicerad i SKD den 19 april 2016

Chockbudet kom, Findus lägger ner i Bjuv. Det man inte trodde kunde ske blev verklighet. Ett Bjuv utan Findus, ett Findus utan Bjuv. 

För en ort som Bjuv med det mycket stora beroendet av denna industri är detta ett hårt slag. De anställda vid Findus och deras familjer drabbas direkt, men många fler är underleverantörer eller i sista hand beroende av Findus. Och det gäller även offentlig service som skolor och vårdcentral. Kommunen och samhället Bjuv står inför en smärtsam omdaning. 

Beslutet kan te sig obegripligt, i Skåne odlas världens bästa ärtor, för att ta den mest kända Findusprodukten, och har tagits om hand i en modern och effektiv fabrik. Samtidigt betyder avstånd i dag mindre och de bättre förbindelserna med kontinenten kan leda till att en del produktion flyttas från Sverige. Att Sverige som helhet missgynnats av de långa avstånden och besvärliga kommunikationerna och kommer att vinna mer än landsbygden förlorar är en klen tröst för dem som nu förlorar arbetet. 

Ett skäl är att Sverige har en knepig syn på landsbygd och livsmedelsproduktion. Helst ska så få som möjligt producera som mycket enhetliga produkter som möjligt till så lågt pris som möjligt. Man ser födan som bulkvaror. Vilket blir extra fel när man som sagt har att göra med världens raraste ärter. 

Vi vill att Skånes goda jordar ska ge världens bästa grödor och föda världens bästa och mest etiskt uppfödda djur. Och att detta ska bilda grund för en matindustri i lika måtto högkvalitativ. Skåne ska producera premiumprodukter för den internationella matmarknaden – och för oss själva. I den visionen borde Findus i Bjuv varit en del, och det är utomordentligt tråkigt att det inte tycks bli så. 

Och då behövs det verkstad. Det behövs insatser för att skapa möjligheter för de anställda att gå vidare. Findus liknar annan svensk industri, det finns ett gediget kunnande i verksamheten och i företagsinterna utbildningar. De anställda har erfarenhet av att arbeta och lösa problem, de har ett humankapital långt utöver många andra. 

Vi vet vad som behöver göras. Det har gjorts förut både i Skåne och på andra ställen. 

Arbetsförmedling, trygghetsråd, skolor och högskolor, alla kan bidra till det som behövs för dem som mister sina Findusjobb. 

För att få ersättningsetableringar krävs aktiv näringspolitik. Och kanske behöver pendlingsmöjligheterna stärkas för att skapa möjlighet att ta jobb en bit bort trots att man behåller villan och bor kvar nära barnens skola. 

Region Skåne har arbetat i samarbete med andra till exempel i Sibbhult, och tidigare har orter som Eslöv klarat liknande omställningar. Man behöver utrymme för entreprenörskap och nysatsningar. Vi moderater är i opposition både i Bjuv och i Region Skåne, men vi är beredda att bidra till ett konstruktivt arbete för att klara Bjuv om det nu blir så att fabriken stängs. 

Vi är lite förvånade över hur Socialdemokraterna har hanterat frågan. Det är som det mer är en partifråga än för stat, region och kommun. 

Statsminister Stefan Löfven kallar själv företaget till sitt kontor. 

Något liknande har väl knappt setts sedan Göran Persson använde sitt första maj-tal i Malmö till att attackera LO för att ha stängt tidningen Arbetet, det fungerade inte då. 

Eller tänker Stefan Löfven göra som Göran Persson när Saab skulle flyttas till Tyskland och han ordnade en ny väg till Trollhättan åt General Motors. 

Det är inte heller en bra metod, lyckas den lär vi få se fler företag hota med nedläggningar för att få fördelar. 

Däremot är det klokt att ta reda på vad som fått Nomad foods att ta beslutet. Sådan kunskap är nödvändig när man bygger en näringspolitik som gör att vi får växande nya industrier och inflyttade verksamheter från andra länder som ersätter de gamla ifall dessa flyttar ut eller börjar gå sämre. 

Skåne har norra Europas bästa förutsättningar för en modern livsmedelsproduktion, klart vi ska ha en flora av företag som vidareutvecklar maten.

Ninnie Lindell (M) oppositionsråd Bjuv , Pontus Lindberg (M) regionråd opposition, Region Skåne

Annonser
Det här inlägget postades i Debattartikel, Tillväxt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s