Minska antalet ledamöter i regionfullmäktige

Publicerad i Kristianstadsbladet den 29 september
När regionen bildades gjordes en överenskommelse om att regionfullmäktige skulle ha 149 ledamöter. Motiveringen till detta var framför allt att man skulle ha en bred representation från hela Skåne, vilket var ett bra skäl med tanke på hur verkligheten såg ut då. Tiderna har dock förändrats sen dess. Skåne är idag betydligt rundare. Idag bor du i en kommun med arbetar ofta i en helt annan i betydligt större utsträckning. Skåningen är betydligt mer mobil inom Skåne idag än vad man var 1999. 

Vi anser att det är givet att ledamöterna i regionfullmäktige skall arbeta för hela Skåne – oavsett vilken kommun ledamoten själv bor i eller arbetar i.

 Regionfullmäktiges arbete och arbetsformer är en central del av demokratin och det är hög tid att se över hur arbetet fungerar i grunden. Att se över antalet ledamöter i fullmäktige är ett första steg. Regionfullmäktige är regionens högst beslutande organ, och arbetet med de politiska förslagen sker ute i nämnderna samt i partigrupperna. Därför har vi ställt oss frågan ifall vi verkligen behöver vara 149 ledamöter. Lagen säger att vi måste vara minst 101, och då anser vi det rimligt att vi minskar antalet ledamöter till 101. Vi har därför lämnat in en motion till regionfullmäktige om detta.

 Det är idag en stor utmaning för alla partier att hitta intresserade kandidater, som har tid och möjlighet att äga ett par dagar om året till sammanträden. Det kräver dessutom att man har läst in sig på alla ärenden, samt deltagit i ett antal förberedande möten med mera. Alla som varit på ett regionfullmäktigesammanträde, vet att antalet ledamöter och tjänstgörande ersättare som deltar i debatterna är en förhållandevis låg andel av de 149 närvarar – om platserna ens är fyllda. Det händer då och då att partier inte lyckas fylla sina platser därför att ledamöter får akuta förhinder, ofta på grund av sjukdom. Det går helt enkelt inte alltid att hitta en ersättare som kan ta ledigt från sitt jobb med kort varsel, för att åka till Kristianstad och delta på sammanträdet.

 Vi tror inte att demokratin hade tagit skada av färre ledamöter i regionfullmäktige. Vi tror att det hade vitaliserat debatten, och ökat engagemanget bland ledamöterna eftersom konkurrensen om platserna hade ökat.

 Vi hoppas att regionfullmäktige kommer bifalla vår motion, så vi efter nästa val kan ha premiär för ett mindre och vassare regionfullmäktige – som givetvis kommer vara ledd av en alliansmajoritet.
Pontus Lindberg (M) gruppledare

Carl Johan Sonesson (M) 2 vice ordförande i regionstyrelsen

Annika Annerby Jansson, (M) 2 vice ordförande i regionfullmäktige

Peter Danielsson, (M), ledamot i regionfullmäktige

Stefan Lamme (M), ledamot i regionfullmäktige

Carina Wutzler, (M), ledamot i regionfullmäktige

Det här inlägget postades i Debattartikel, demokrati, Region Skåne, Valsystemet och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s