Inledningsanförande Skånes Matfestival i Brösarp

22 maj 2016 – Skånes matfestival

Pontusmatfestival

 

”Det talade ordet gäller!”

Mat och Skåne är egentligen synonyma.

”Go mad å möed mad å mad i rättan ti – å så madaro” är inte för inte ett gammalt skånskt talesätt. Och det gäller inte bara att äta den goda maten, utan minst lika mycket att odla, föda upp och förädla och tillreda den är en skånsk specialitet. I inget annat landskap har jordbruket en motsvarande ställning – Näringen som den helt enkel brukat kallas. Men även de skånska gästgiverierna vad världsberömda i hela Norden.

I dag finns denna tradition kvar. Men har kompletterats med betoning av andra delar. Maten ska vara nyttig, ja hälsobefrämjande, den ska ge prov på variation och nytänkande – man kanske till och med kan använda ett ekonomiskt-tekniskt modeord som innovationsrik. Mervärdesmat, nyttomat och functional food har blivit lika vanliga begrepp som äggakaga. Det passar väl in i Region Skånes målsättning att Skåne ska bli Europas mest innovativa region 2020.

Nya produktformer förädlar råvarornas värde och nya sätt att servera och sälja maten ökar omsättning och sysselsättning, vilket något kan uppväga den fantastiska produktivitetsökningen inom jordbruket där några få kan sköta stora gårdar som för i tiden krävde tiotals eller till och med hundratals anställda.

Region Skåne har nu börjat ta initiativ för att stärka och stimulera en biobaserad ekonomi i Skåne. Tillsammans med samarbetspartners inom industri, akademi och offentlig sektor har en plattform etablerats för utveckling av användning av biobaserade råvaror inom en de olika delarna av Skånes näringsliv. Potentialen för innovation och näringslivsutveckling inom detta område är stor och kan samtidigt leda till omställning till en miljövänlig produktion, grön tillväxt.

Vilket alltså ingalunda betyder att de ursprungliga biobaserade branscherna, bland annat de goda och nyttiga maten, ska spela mindre roll.

Kvalitativa råvaror och skånsk gastronomi innebär att den skånska maten inte längre bara går som export ut i världen. Den bildar en grundsten för besöksnäringen och något av det mest lockande med Skåne. Kokkonsten har utvecklats till just en skön konst.

Vilket inte betyder att inte export i traditionell mening också är betydelsefull. Inte minst gäller det den spannmål som i flytande form exporteras från Skåne. Framgångssagan med varumärket Absolut är fortfarande en förebild.

Region Skåne har som en av sina uppgifter att stå för en näringspolitik som lägger grunden för framgångsrik produktion av varor och tjänster i Skåne. Såväl den ursprungliga ”Näringen” som besöksnäring och turism är en väsentlig del av skånsk företagsamhet. Politiken kan kanske inte skapa framgångsrika verksamheter, men vi kan bidra till att ge förutsättningar.

Ett tecken på framgångsrika branscher är att det finns bra .mässor, marknader och festivaler där branschens företagare kan möta både affärskontakter och konsumenter – Skånes Matfestival förefaller ge ett bra mått på en levande bransch, och jag hoppas att den både blir en arena för den fortsatta framgångsrika kommersen och för kunskaper i vad som kanske behövs för att ytterligare gynna Skåne som matlandskap.

Det här inlägget postades i handel, Innovation, Jobb, jordbruk, kompetens, mångfald, miljö, Region Skåne, Regionala Utvecklingsstrategin, Tillväxt och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s