Ska det bli verkstad får vi i Skåne vara aktiva!

Publicerad i Sydsvenskan 3 mars 2015

Eftersom det saknas majoritet i Region Skåne är det viktigt att regionledning och opposition arbetar tillsammans för att lösa tågproblemen i södra Sverige, skriver alliansföreträdarna i Region Skåne Pontus Lindberg (M), Cristina Glad (FP), Birte Sandberg (C) och Birgitta Södertun (KD) i en slutreplik.

Häromveckan föreslog vi (17/2) en akut lösning på problemen med tågtrafikens störningar i Skåne och Sydsverige. För den delen av problemet som beror på eftersatt underhåll föreslog vi att Region Skåne kunde förskottera inte bara nyinvesteringar utan även pengar till eftersatt underhåll.

Det är visserligen statens uppgift, men regionen skulle på detta sätt kunna få förbättringar tidigarelagda – till nytta för alla skåningar. Regionen skulle även få en betydande samhällsekonomisk vinst, och kollektivtrafiken skulle bli attraktivare som alternativ till bilen. Det är ett pragmatiskt sätt att se till verkligheten och vad vi kan göra för att komma tillrätta med problemen. Eftersom det saknas majoritet i Region Skåne är det desto viktigare att regionledning och opposition arbetar tillsammans.

När nu det rödgröna minoritetsstyret genom regionråden Mätta Ivarsson (MP) och Stefan Svalö (S) svarar (25/2), så är det inte för att uppmuntra till idékläckande, utan för att använda upprustningsbehovet för att kasta smuts på alliansen. Som om underhållet hade havererat de senaste tre månaderna, eller för den delen under alliansens åtta år.

I själva verket är det decenniers bristande underhåll som slagit igenom – under alliansregeringen påbörjades arbetet med att reparera försummelserna, fastän det går långsamt. Erfarenheten är dock att Skåne inte kan förlita sig på Stockholm – oavsett vilket block som sitter i regeringsposition. Ska det bli verkstad får vi i Skåne vara aktiva.

Visst, det är lättköpta poäng att skälla på en regering eller en riksdagsmajoritet där det egna partiet inte ingår. Ska något åstadkommas måste man ta ett steg vidare.

Vi har förstått att det rödgröna regionstyret inte gillar förskotteringsförslaget. Men vad är i så fall deras alternativ?

Pontus Lindberg (M)

Cristina Glad (FP)

Birte Sandberg (C)

Birgitta Södertun (KD)

Annonser
Det här inlägget postades i Debattartikel, infrastruktur, Kollektivtrafik, Tillväxt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s