Jobbpaket bättre för mindre pengar!

Bra debattartikel om det jobbpaket jag var med om att starta 2014!

Publicerad i Skånska Dagbladet 21 februari 2015

Som Skånes största arbetsgivare med 32 000 anställda har Region Skåne ett särskilt ansvar på arbetsmarknaden. I vår organisation finns plats för studentmedarbetare, vi kan erbjuda yrkesintroduktionsanställningar och göra särskilda insatser för de som har allra svårast att få arbete. På så sätt kan vi locka till oss framtida medarbetare och klara framtida kompetensförsörjning.

Det var mot denna bakgrund som Femklövern i ett särskilt Jobbpaket satsade 40 miljoner kronor under 2014 för att ge 300 långtidsarbetslösa en möjlighet att känna på hur det är att gå till jobbet.
Projektet genomfördes i samarbete med Arbetsförmedlingen och visade sig vara mycket framgångsrikt. Snart stod det klart att pengarna räckte till 400 anställningar.

Döm därför om vår förvåning när en färsk lägesrapport nu visar att resultatet av Jobbpaketet blev ännu bättre, fast med mindre pengar än vad vi hade beslutat om.

Ytterligare 100 unga, sammanlagt alltså 500, fick ”smaka på lönekuvertet”. Samtidigt konstaterade förvaltningen att man hade tretton miljoner kronor över.

Aktiva satsningar på de som står allra längst från arbetsmarknaden har ett särskilt värde. Ju längre någon är arbetslös desto svårare blir det att få anställning då den erfarenhet man samlat på sig hinner föråldras och referenserna kallna. Många av de som har fått del av Jobbpaketet har aldrig haft ett jobb, eller knappt ens någon utbildning. Nu fick de se vad Region Skåne är, och vice versa. Många har under sina anställningar vittnat om att de för första gången på länge har känt sig sedda, och att de vet att de har utfört ett meningsfullt arbete. Flera verksamhetschefer har å sin sida insett att det finns ett behov av de tjänster som de fått hjälp med: Ett sextiotal av de tillfälligt anställda har erbjudits fortsatt anställning.

I stället för 300 jobb för 40 miljoner kronor fick vi 500 jobb för 27 miljoner.
Jobbpaketet och samarbetet med Arbetsförmedlingen har varit så lyckat att Socialdemokraterna och Miljöpartiet har valt att fortsätta med metoden under 2015. Dessvärre blir det i en nerbantad variant. De avsätter 40,6 miljoner kronor till särskilda jobbsatsningar och då ingår – utöver det som var Jobbpaketet – anställningar i tekniksprånget, arbetslivsintroduktionsanställningar, studentmedarbetare, samt utbildnings- och introduktionsanställningar. Målet är att erbjuda 500 arbetslösa ungdomar praktikanställningar under 2016.

Vi är glada över att Socialdemokraterna och Miljöpartiet fortsätter vår jobbsatsning, men varför så låga ambitioner och genom att plundra Jobbpaketet?

De tretton miljoner kronor som inte använts är kanske inte mycket för den som är van att bolla med miljarder, någon månad hit eller dit måhända är ett intet för den som är van vid sega politiska processer, men för många unga hade väl använda pengar redan under 2014 varit en livsavgörande möjlighet.

Carl Johan Sonesson (M)
regionråd i opposition
Region Skåne
Caroline Wessel (M)
2:e vice ordförande i personalnämnden
Region Skåne

Annonser
Det här inlägget postades i arbetslöshet, Femklövern i Region Skåne, Tillväxt, ungdomsarbetslöshet och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s