Invigning av Sveriges största biogasanläggning i Jordberga – 8 september 201

(Det talade ordet gäller)

Ett stort tack för möjligheten att vara här, vilken härlig uppslutning och vilket härligt väder. Något varmare än i våras då Regionala Tillväxtnämnden sammanträde här i Jordberga för att understryka vårt engagemang för biogasen i Skåne.

Politiken handlar om att vilja, sa en gång en svensk politiker, men skall det bli någon skillnad räcker det inte med ord. En annan något större politiker Winston Churchill betonade vid mer än ett tillfälle att det är viktigare med verkstad, dvs ”Action speaks louder than words”, även om han mer än gärna talade och skrev mycket och väl.

När det gäller våra miljöutmaningar är det viktigt att vi agerar nu. Därför har Region Skåne agerat, vi har idag mer än 800 av 1000 bussar i Skånetrafiken som drivs med vårt eget bränsle i Skåne, biogas.

Själv erkänner jag att jag var lite tveksam till biogas efter lite dåliga erfarenheter med en förseriegasbil i början av 2000-talet. Men idag efter mer än 17000 mil i en biogasbil är jag övertygad, biogas är en väsentlig del av lösningen på våra klimatutmaningar.

Redan idag går all stadstrafik i Skåne med biogasbussar och hemma i min hemstad, Kristianstad, innebär det 100% biogas i tankarna.

När vi pratar om utsläppen av klimatgaser känns det ibland som om utmaningen skulle vara oöverstiglig. Men jag är som utvecklingsoptimist övertygad om att vi klarar av den här utmaningen. Sverige har visat de senaste 20 åren att det går att förena ökad tillväxt med minskade utsläpp av koldioxid.

För en sak är klar, tillväxt i en modern ekonomi bygger på interaktion mellan människor och det kommer alltid att skapa ett behov av mer transporter. Vår globala ekonomi är som en gigantisk myrstack som hela tider växer.

I Skåne visar vi dessutom att det går att komma ännu längre, visserligen har Region Skåne redan två vätgasbilar i vår vagnspark, som bara släpper ut vatten. Men det riktigt fina är att när vi som jag kör med 100% biogas i tankarna så är det faktiskt klimatpositivt. Det är bättre för miljön att metanet används i ett bränsle än att det läcker upp i atmosfären.

I Skåne är möjligheterna goda för biogas och det kan ge hela 3TWh och flera tusen arbetstillfällen. Vi har också redan flera företag som exporterar biogasteknik med framgång.

Här i Jordberga öppnas nu Sveriges största biogasanläggning som bl a kommer att använda sig av mellangrödor som fångar upp näringsämnen som annars kunde läckt ut i Östersjön. Det är lite tänk utanför boxen, sådant vill vi se mer av.

Från Region Skånes sida kommer vi att driva vidare arbetet med Färdplan Biogas och vi tror att målet fossilbränslefritt Region Skåne är inom räckhåll 2020 och för hela Skåne är 2030 ett möjligt måldatum.

För att vi skall lyckas med det här behöver vi fler som vågar satsa på produktion och för att vi skall nå dit behövs långsiktiga lösningar.

Därför arbetar vi sedan några år tillbaka tillsammans med Västra Götaland. Vi har visserligen olika politisk färg på våra majoriteter och min närmaste politiker i Västra Götalandsregionen är en vänsterpartist. Men vi är mellan Skåne och VGR överens över blockgränsen om att vi skall arbeta tillsammans för att främja biogasens möjligheter.

Det är så, genom långsiktighet och verkstad som vi kommer att lösa de miljöutmaningar vi står inför. När man som jag idag har fått färdas med biogas i tanken genom det skånska landskapet ner till Söderslätt kan inte framtiden vara annat än ljus!

Från Region Skåne har jag med mig ett stort ”Lycka till!” till Jordbergas biogasanläggning. Framtiden kommer alltid att innebära utmaningar, men det är som någon sa en gång – Framgång kräver en större ansträngning och i det arbetet gäller både – Alla skall med och Alla behövs! – för att vi skall lyckas!

Det här inlägget postades i Biogas, Jobb, Region Skåne, Tillväxt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s