ETT ESS I ROCKÄRMEN

(Publicerad i Norra Skåne 3 sept 2014)

Igår (2/9) möts den danska och den svenske forskningsministern – Sofie Carsten Nielsen och Jan Björklund – för en groundbreaking event inför bygget av forskningsanläggningen ESS i Lund. Det är en märkesdag. Arbetet med att få ESS till Sverige och Skåne har pågått i många år och kröntes i juni i år med det tyska beskedet om att finansieringen fullt ut är löst. 2019 ska ESS stå klart. Men redan 2015 färdigställs Max IV och tillsammans skapar de två anläggningarna nya och världsledande förutsättningar för materialforskning på partikelnivå.
Flera hundra forskare beräknas flytta till Skåne för att arbeta på ESS och Max IV, några kommer säkert tillsammans med sina familjer. Därutöver tillkommer tusentals gästforskare som under kortare perioder ska arbeta på någon av anläggningarna. Alla behöver de någonstans att bo och leva. Varför inte på lagom pendlingsavstånd här i nordost? Här kan den som så önskar få tid och rum att andas i ett något mindre sammanhang, nära skog och hav.
För att de goda effekterna ska kunna tas tillvara måste det dock byggas fler bostäder. Och kollektivtrafiken måste stärkas. Det är här Skånebygget kommer in, den – som vi ser det – viktigaste delen av Sverigebygget, Alliansens storsatsning på historiska och långsiktiga investeringar på nära 500 miljarder kronor i jobb, bostäder, kollektivtrafik, järnvägar och vägar.
32 av Skånes 33 kommuner uppger i dag att de har brist på hyresrätter. Det byggs helt enkelt för lite och bostadsbrist hotar, vilket begränsar möjligheterna för människor att söka sig till jobb och för företag att rekrytera. Att fler hittar jobb och bostad är avgörande för ökat välstånd.
Med Sverigebygget möjliggörs färdigställandet av minst 100 000 nya bostäder och minst 20 000 nya studentbostäder till år 2020. För att det ska bli möjligt krävs att det blir billigare och enklare att bygga bostäder. Därför föreslår Alliansen förenklingar av plan- och byggprocessen som gör att det ska gå snabbare från idé till dess att spaden sätts i backen. I Skåne startade Region Skåne, Länsstyrelsen och Kommunförbundet Skåne i våras ett bostadsnätverk för att tillsammans förbättra planeringen och få bort hinder för bostadsbyggande.
Bostadsbyggande och infrastruktur går hand i hand. Med utvecklad kollektivtrafik och förenklade byggregler blir det lättare och mer attraktivt att skapa fler bostäder i stationsnära lägen. Med satsningar på infrastruktur, som fyra spår mellan Lund och Hässleholm och dubbelspår mellan Hässleholm och Kristianstad, får nordöstra Skåne en större andel av Skånes växande befolkning.
Fri rörlighet med färre begränsningar är viktigt, både för den internationella forskningens framsteg och för hela Skånes utveckling.
ESS och Max IV är tillsammans inte bara en tillgång för Sverige, utan för Europa. Samtidigt ger de nya byggena möjligheter åt hela Skåne. Rätt hanterat blir de en svårslagen fördel också för den gryende tillväxtmotorn Hässleholm-Kristianstad.

Pontus Lindberg (M)
regionråd och ordförande i regionala tillväxtnämnden
Region Skåne
Pär Palmgren (M)
kommunstyrelsens ordförande
Hässleholm
Fredrik Axelsson (M)
skolkommunalråd
Kristianstad

Det här inlägget postades i Debattartikel, ESS, infrastruktur, Kollektivtrafik, Södra stambanan och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s