En röd dag för demokratin


Till i lördags hade jag följande debattartikel på vänt, men nu börjar det bli trångt på debattsidorna. Då ämnet är högaktuellt med tanke på kravallerna i Malmö publiceras den här nedan.

Den 23 augusti 1939 slöt Tyskland och Sovjetunionen den så kallade Molotov-Ribbentrop-pakten. Ett dokument med ödesdigra konsekvenser för vårt grannland Polen, som bara några veckor senare styckades av dåtidens grymma diktatorer i Berlin och Moskva.

I Kanada och USA är den 23 augusti erkänd som en speciell minnesdag för de europeiska offren för stalinism och nazism. Ideologier som hade nära koppling till varandra och kanske just därför blev blodiga dödsfiender i det stora fosterländska kriget, den ryska benämningen på andra världskriget. 2009 beslöt Europaparlamentet med bred politisk majoritet att dagen ska hedras som minnesdag.

Jag anser att även Sverige borde hedra den här dagen betydligt tydligare och göra den till en nationell helgdag. Även om vi lever i en global värld, så är Sverige en unik plats i världen som har haft fred i 200 år. Vi är så långt ifrån krig idag att vi känner oss närmast generade när vi påminns om att det var mot Norge som vi krigade sist.

Men på andra håll i världen ser vi hur extrema ideologier för krig mot de som är annorlunda, de som har en annorlunda tro, och mot de kvinnor och män som inte vill vara instängda och begränsade av traditioner blandade med vidskepelse och rent människoförakt.

Tyvärr ser vi också unga män och kvinnor från Sverige som väljer att kriga för ideologier som är så långt ifrån demokrati som man kan komma. Kanske är det bara något vi får acceptera i en global värld, men i så fall är det en både upprörande och oförklarlig utveckling. Vi har också blivit påminda om att Europa inte är vaccinerat mot totalitära ideologier. I finanskrisens spår har vi sett partier som Gyllene gryning i Grekland växa sig starka. I kriser dyker det alltför ofta upp tankar på att det behövs starka ledare, och inte få har ju blivit förblindade av utvecklingen i Kina. En kommunistisk diktatur som varje år avrättar flera tusen människor.

När vi nu är mitt i den svenska valrörelsen, måste vi över partigränserna se till att vårda demokratin. Tyvärr har vi sett exempel på oroande övertramp mot demokratin även i Sverige. Affischer har vandaliserats och valarbetare har blivit utsatta för grova verbala påhopp. Redan har en av partiledarna blivit utsatt för en ”tårtning”. Man mår visserligen bra av att kunna se det komiska i det mesta, men det finns inget roligt i att förnedra en politisk motståndare, även om man har en annan uppfattning. För demokratin är det livsviktigt att åsikter får framföras, att åsikter debatteras, att åsikter synas in i minsta söm, men det får aldrig övergå i kriminella handlingar – även om man hävdar att man gör det för att skydda demokratiska värden.

Vi har sett mer än ett exempel på att extrema rörelser till vänster urskuldas med ungdomligt engagemang för en god sak. Den goda saken förstörs snabbt om man inte vårdar den sköra planta som vår demokrati är.

Annonser
Det här inlägget postades i Debattartikel, demokrati och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En röd dag för demokratin

 1. Bengt B skriver:

  Enligt min mening är det till stor del den svenska skolan som har brustit. Och ur sammanfattning av rapport från Skolinspektionen 2012: ”Skolan ska förmedla både kunskaper och de demokratiska grundläggande värdena till eleverna. Skolinspektionens kvalitetsgranskning av Skolornas arbete med demokrati och värdegrund visar dock att de granskade skolorna ofta saknar en helhetssyn på det demokratiska uppdraget och att det sällan genomsyrar undervisningen”. Vad beträffar Kina som du också tar upp så är det bedrövligt att vi alla som svenska konsumenter var och var annan dag i praktiken ekonomiskt stöttar denna diktatur.

  • Pontus Lindberg skriver:

   Hej!

   Tack för dina kommentarer. Skolan har givetvis en viktig roll, men den viktigaste rollen spelar vi alla. Det är genom att stå upp demokratin in vardagen vi kan göra störst skillnad.

   mvh/Pontus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s