Anförande regional utveckling – årsredovisning 2013

– Det talade ordet gäller! –

Fru ordförande, ledamöter i regionfullmäktige

Jag vill börja med att yrka bifall till regionstyrelsens förslag, därefter vill jag rikta ett stort tack till alla medarbetare inom Region Skåne jag haft förmånen att samarbeta med under 2013.
Sedan finanskrisen 2009 har det varit en tuff resa för hela Europa. Sverige har klarat sig bättre än de flesta. I denna tuffa ekonomiska utveckling är det glädjande att Region Skåne i bokslutet för 2013 visar svarta siffror. När vi nu förhoppningsvis är igenom det värsta och det börjar ljusna är det viktigt att vi börjar samla i ladorna inför nästa kris, som tyvärr kommer att komma – så fungerar ju konjunkturväxlingarna.
Nar det gäller regional utveckling är vår främsta roll som regional utvecklingsaktör att arbeta med det som är strategiskt avgörande. Det handlar om att stärka Skånes ställning som ett av Sveriges växande storstadsområden och vår position inom Öresundsregionen. Det är tillsammans med främst våra danska vänner som vi blir en tung tillväxtregion i norra Europa.

Samsyn

För att nå framgång är det samsyn och samarbete som gäller, något som i stor utsträckning präglade 2013. Vi drev vidare arbetet med vår kommande regionala utvecklingsstrategi, runt om i Skåne diskuterade vi med kommunerna vad som är viktigt för respektive kommun och för Skåne. Jag deltog i diskussionerna med 27 av de skånska kommunerna och är fortfarande imponerad av engagemanget för hela Skånes utveckling.

Under 2013 fortsatte och intensifierades vårt arbete med Skånepaketet. Vi förde i bred politisk enighet fram vilka stora infrastrukturinvesteringar som behövs i Skåne. Vi kokade ner vår argumentation till att handla om gods och arbete. Avgörande för både Skåne och Sverige. Vi vet idag att vi inte nådde ändra fram, men vi skall vara stolta över vårt gemensamma arbete. Vi har satt bilden av att vi kan hålla ihop, vi kan prioritera tillsammans, skall vi nå större framgång nästa gång är jag övertygad om att samma recept fungerar bäst: ”Repetition är kunskapens moder”.

Under 2013 fortsatte vårt arbete med Kompetenssamverkan Skåne. Vi står inför både en kompetensutmaning med stora pensionsavgångar och vi har sedan länge en strukturell utmaning med en alltför låg sysselsättningsgrad i Skåne. Detta är frågor som kräver ännu mer arbete kommande år.

Hur Skåne skall kunna fortsätta växa är en avgörande fråga när vi blir fler skåningar varje dag. Vårt arbete med Strukturbild för Skåne är viktigt i den här diskussionen. Under 2013 landade vi i samverkan med kommunförbundet strategierna för arbetet. Vi startade också projektet ”Den attraktiva regionen”, där det första delprojektet handlar om Kristianstad-Hässleholm, två städer som tillsammans borde vara Skånes fjärde tillväxtregion.
Miljöarbetet
Under 2013 fortsatte vårt arbete inom miljöområdet. Vi har utvecklat vårt samarbete med Stiftelsen Skånska Landskap och vi har inlett ett arbete för att exportsäkra Skåneleden.
När det gäller målet ”fossilbränslefritt Skåne 2020” har vårt arbete med biogas fortsatt, redan nu är 8 av 10 bussar i Skånetrafiken biogasbussar drivna av Skånes eget bränsle och fler skall det bli. För att ytterligare stärka vårt påverkansarbete har vi ett strategiskt arbete tillsammans med Västra Götaland.
Kommande EU-program

Under 2013 arbetade vi intensivt med kommande EU-programperioden 2014-2021. Vi har hållit i pennan för både Strukturfondsprogrammet Skåne-Blekinge och Interreg V Öresund, Kattegatt, Skagerack. Nu väntar vi lite otåligt på att förhandlingarna mellan den svenska staten och EU-kommissionen skall slutföras. Att förhandla med 4 danska regioner, 2 ytterligare svenska och norska fylken är en utmaning. Men med stöd från Christine Axelsson landande diskussionerna väl i norska Fredrikstad i oktober förra året.
Skåne har – som OCED och den kommande regionala utvecklingsstrategin kommer att visa – stora möjligheter och en hel del utmaningar.

Avslutning

Med lite hjälp från både den svenska regeringen och EU, samt rätt politisk vilja, har vi alla möjligheter att förverkliga vår vision om ”Livskvalitet i världsklass!”.

Annonser
Det här inlägget postades i arbetslöshet, Öresundsregionen, Biogas, EU, infrastruktur, Kollektivtrafik, miljö, Moderaterna i Region Skåne, Skåneleden, Skånepaketet, Strukturfondpartnerskapet Skåne-Blekinge, sysselsättningsgrad, Tillväxt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s