Vägen framåt är mer än bara ett spår

(Publicerad i Sydsvenskan den 30 april 2014)

Miljöpartisterna Anders Åkesson och Mätta Ivarsson ställer i Sydsvenskan (29/4) krav för fortsatt samarbete med Moderaterna i Region Skåne: Inga sexfiliga motorvägar.

Moderaterna och Miljöpartiet är två av de fem partier som ingår i den styrande Femklövern i Region Skåne sedan 2006. Det har varit en framgångsrik, framtidsinriktad och målmedveten koalition. Tillsammans har vi tagit ansvar för och säkerställt en god vård av högsta kvalitet, kortat vårdköerna och ökat tillgängligheten. Med vårdvalen har makt flyttats från politikerna och personalen till patienterna. Vi har också byggt ut kollektivtrafiken och tagit ett nytt avstamp för en ekonomiskt och socialt hållbar utveckling.

En utmaning har varit att knyta ihop hela Skåne. Skåningarna ska kunna välja boende var de vill i en sammanhängande arbetsmarknadsregion. Därför har vi genomfört en kraftfull satsning på bland annat pågatåg: 2006 fanns det 46 stationer, 2014 är det 65 och 2025 blir det 83. Samtidigt går det inte att dra nya spår överallt. Bussen är en självklar del av det gemensamma, gröna resandet. I Malmö manifesteras bussens framtid av MalmöExpressen, de 24 meter långa gashybridbussarna som från juni ska trafikera linje 5. Vi skulle vilja se fler sådana, på fler orter.

Bussen har nämligen en självklar plats i både stad och land, lika tydlig i stadskärnorna som på de stora trafiklederna runt dem. Det är därför Moderaterna vill bygga fler körfält på E22 och E6. Pendeln mellan Malmö och Lund går varannan minut, men om den fastnar i rusningstrafiken blir den inte särskilt attraktiv. Bättre vore om den kunde ta sig förbi bilköerna i ett eget körfält. Det skulle underlätta för både bilar och bussar. Och det skulle öka trafiksäkerheten.

Kollektivt resande ska gynnas – och utvecklas. Det tror jag att Miljöpartiet också tycker.

Pontus Lindberg (M)
regionråd
Region Skåne

Annonser
Det här inlägget postades i Debattartikel, Femklövern i Region Skåne, infrastruktur, Kollektivtrafik, Moderaterna i Region Skåne, Tillväxt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s