ESS får stort stöd

Pressmeddelande • 2014-04-02 08:55 CEST

Regeringens beslut om strukturfondsprogrammen inom EU:s sammanhållningspolitik för perioden 2014-2020 rymmer goda nyheter för Skåne. Utöver de nuvarande åtta regionalfondsprogrammen och deras särskilda fokus på grön energi, innovation och entreprenörskap har regeringen valt att för den kommande perioden satsa på ett för hela riket. I detta nionde, nationella program finns avsatt 23 138 616 euro för att ”stödja uppbyggnaden av forskningsinfrastrukturen European Spallation Source (ESS)”.

– 23 miljoner euro är 85 procent av vad som har avsatts för att stärka forskning, teknisk utveckling och innovation inom insatsområde ett och motsvarar 17 procent av den totala budgeten för det nationella programmet, konstaterar regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M). Med detta har regeringen verkligen visat hur viktigt man tycker att ESS är.

– Nu torde varje tvivel från Stockholm vara undanröjt och finansieringsdiskussionen kunna avslutas skyndsamt, säger regionrådet Pontus Lindberg (M), ordförande i regionala tillväxtnämnden. Tillgången till starka forskningsmiljöer och forskningsinfrastrukturer som ESS är av stor vikt för att öka Sveriges attraktionskraft och bidra till smart, hållbar tillväxt.

När ESS står färdigt blir det världens mest kraftfulla neutronkälla och 30 gånger så kraftfull som dagens ledande anläggningar, vilket kommer att möjliggöra för forskare från hela Europa och även tredje land att utveckla projekt inom många olika områden som livsvetenskap, energi, miljöteknik och fysik. ESS finns sedan länge på den så kallade ESFRI-listan som redovisar vilka forskningsinfrastrukturer som är mest angelägna att bygga i Europa. ESS innebär smart specialisering. Dess färdigställande lär bidra till en dynamisk näringslivsutveckling på såväl regional som nationell nivå.

Regeringens beslut om strukturfondsprogrammen 2014-2020 ska granskas av EU-kommissionen. Beslut om den slutliga inriktningen tas till hösten.

Mer information och kommentarer:
Pia Kinhult (M)
Regionråd och regionstyrelsens ordförande
Nås via pressekreterare Johan Folin, tel: 0721-99 83 85

Pontus Lindberg (M)
Ordförande, Strukturfondspartnerskapet Skåne-Blekinge
Regionråd och ordförande i regionala tillväxtnämnden
Tel: 0768-89 01 16

Region Skåne styrs sedan valet 2006 av en fempartimajoritet bestående av Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Tillsammans utgör vi Femklövern i Skåne.

Hemsida för Femklövern i Skåne

Det här inlägget postades i ESS, EU, Strukturfondpartnerskapet Skåne-Blekinge, Tillväxt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s