Pressinformation från regionala tillväxtnämnden 2014-03-21

Denna information redogör kortfattat för regionala tillväxtnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 21 mars 2014. För mer information om olika ärenden, besök www.skane.se/demokrati.

Region Skåne satsar 900 000 kr på biogaspåverkan

Region Skåne arbetar intensivt för att påverka de nationella förutsättningarna för biogas som en del i att förverkliga Skånes färdplan för biogas som en del i vår roll som utvecklingsaktör. För att skapa ytterligare kraft i arbetet måste Region Skåne kraftsamla och samverka med Energigas Sverige, som i sin roll som branschorganisation för biogas representerar hela biogaskedjan och därigenom kan genomföra insatser och föra en kontinuerlig dialog med hela branschen. Därför beslutade regionala tillväxtnämnden idag att satsa 900 000 kronor på ett nationellt påverkansarbete för biogas.

–  Syftet med projektet är att intensifiera de nationella satsningarna för att öka andelen biogas i det svenska energisystemet, berättar regionala tillväxtnämndens ordförande Pontus Lindberg (M). Biogasen utgör ett viktigt bidrag i den omställning av energisystemet som måste ske för att nå Sveriges energi- och klimatmål.

Genom att säkerställa en infrastruktur för att trygga Region Skånes konsumtion och verka för en ökad utbyggnad av infrastruktur som utgår från var produktionsanläggningar finns och planeras kan Region Skåne stimulera till att utveckla biogasmarknaden i Skåne, både gällande lokal och nationell konsumtion.

–  Region Skåne satsar dessutom redan på att stimulera efterfrågan på biogas för den tunga trafiken till exempel genom Skånetrafiken, säger Pontus Lindberg.

Projektet har följande fokusområden som utgår från Region Skånes prioriteringar:

  • fördjupad utredning kring klimatcertifikat, eller motsvarande styrmedel, innefattande bl.a. ekonomi, juridisk gångbarhet
  • import av biogas
  • bredare påverkansarbete mot departement och myndigheter
  • verka för en nationell strategi för biogas
  • en stärkt marknad för fordonsgas och gasfordon med betoning på tunga transporter

För kommentarer:

Pontus Lindberg (M)
Regionråd och ordförande i regionala tillväxtnämnden
Telefon: 0768-89 01 16

Ewa Bertz (FP)
Vice ordförande i regionala tillväxtnämnden
Telefon: 0706-03 43 39

Christine Axelsson (S)
Regionråd och andre vice ordförande i regionala tillväxtnämnden
Telefon: 044-309 32 37

 

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 38 miljarder kronor (2013).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.

Annonser
Det här inlägget postades i Biogas, Tillväxt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s