Om Socialdemokraterna vill bli tagna på allvar i den skånska vårddebatten får de börja med att leta fram miniräknarna!

(Publicerat i Sydsvenskan den 25 februari)

Den vårdpersonal som Socialdemokraterna hävdar har försvunnit från vården inte alls har gjort det. De arbetar på vårdcentraler och vårdvalsenheter runtom i Skåne. Det visar en rapport som vi presenterar idag.

Det skriver Carl Johan Sonesson (M), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd, Stefan Lamme (M), ordförande i Region Skånes vårdproduktionsberedning och Katarina Erlingson (C), ordförande i Region Skånes personal- och arbetsgivarutskott.

En socialdemokratisk skattechock är det största hotet mot den skånska sjukvården. För att utveckla välfärden krävs att fler människor arbetar och bidrar med skatteintäkter.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och Henrik Fritzon, socialdemokratiskt regionråd i Skåne, inbillar sig att de kan anställa 2000 fler människor i den skånska vården (Aktuella Frågor 7/2). Den finansiering de har för detta inte är i närheten av att täcka kostnaderna.

Stefan Löfven utlovar två miljarder från statligt håll, utspritt på alla landsting och regioner.

Det skulle ge 264 miljoner kronor till Skåne. Henrik Fritzon utlovar ännu en regional skattehöjning som beräknas ge 900 miljoner kronor.

Summan 1,1 miljarder kronor kan inte ge 2 000 nya jobb i vården såvida Löfven och Fritzon inte vill genomföra kraftiga lönesänkningar.

Bara löner och sociala avgifter för 2 000 anställda i vården kostar 1,1 miljarder. Till det kommer kostnader för datorer, annan utrustning och lokaler.

Om Löfvens två miljarder hade riktats till enbart Skåne i stället för till hela Sverige hade det kanske varit möjligt att anställa så mycket personal som socialdemokraterna utlovar.

Problemet är att kostnaderna drar iväg ytterligare när Löfven samtidigt vill fördubbla arbetsgivaravgiften för unga. De flesta som examineras från vårdutbildningar berörs av det.

Ett annat problem är att hitta 2 000 människor som är utbildade till läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, medicinsk sekreterare och liknande.

Tillsammans med Örebro är Skånes Universitetssjukhus det enda universitetssjukhus som inte har behövt stänga avdelningar på grund av personalbrist.

Det är till exempel stor brist på specialistsjuksköterskor och barnmorskor i hela landet.

Om 2 000 människor snabbt ska anställas måste personal rekryteras från kommunal vård och omsorg.

Men det går inte, någon måste ta hand om många av de, framförallt äldre, patienterna när de skrivs ut från sjukhusen.

I en rapport som vi publicerar i dag visar vi dessutom att den vårdpersonal som Socialdemokraterna hävdar har försvunnit från vården inte alls har gjort det.

De arbetar på vårdcentraler och vårdvalsenheter runtom i Skåne.

Socialdemokraterna har varit negativa till alla valfrihetsreformer som vi i den regerande femklövern i Skåne (M, C, FP, KD + MP) har genomfört, trots att köerna blivit kortare och skåningarna fått närmare till vårdinrättningarna.

Sedan 2006 har antalet anställda inom hälso- och sjukvården i Skåne ökat med nästan 2 500 personer hos privata vårdgivare.

Socialdemokraterna tycker inte att de räknas, antagligen för att de inte vill att det ska finnas några andra arbetsgivare för vårdpersonal än Region Skåne.

Mångfald och valfrihet är ingenting Socialdemokraterna tycker är viktigt, varken för patienter eller för vårdpersonal.

I Socialdemokraternas budgetförslag för 2014 står att ”Grundregeln för den gemensamt finansierade sjukvården är att den ska drivas i offentlig regi”.

Socialdemokraterna vill genomföra en skattechock både regionalt och nationellt.
Ökade skatter på arbete är den sämsta möjliga lösningen när välfärden är i behov av att fler arbetar.

Fler människor måste komma i arbete, inte färre. Tidigare socialdemokratiskt styre har visat att kraftiga höjningar av skatter och bidrag leder till ökad arbetslöshet.

Femklövern ökar i år anslagen till vården med 1,5 miljarder kronor.

En del kommer visserligen från en skattehöjning på 30 öre, men det femte jobbskatteavdraget som regeringen införde från årsskiftet sänker skatten med motsvarande 70 öre. Nettoeffekten är en skattesänkning.

Ett socialdemokratiskt styre ger skattehöjningar på alla nivåer.
Sedan Göran Persson lämnade Rosenbad har skatteintäkterna i Sverige ökat med 49 miljarder.

Sänkt skatt på arbete har lett till 200 000 fler människor arbetar och därmed bidrar till de ökade intäkterna. Det har i sin tur gjort att resurserna till vården har ökat med sju procent sedan alliansen tillträdde, mätt i fasta priser.

Om Socialdemokraterna vill bli tagna på allvar i den skånska vårddebatten får de börja med att leta fram miniräknarna.

De resurser de säger sig kunna uppbringa räcker inte ens till ett av de många vallöften de hittills har utfärdat under denna mandatperiod.

Carl Johan Sonesson
Stefan Lamme
Katarina Erlingson

Annonser
Det här inlägget postades i Femklövern i Region Skåne, sjukvård, Valfrihet, Vård och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s