Var finns alla miljarder?

Socialdemokraterna har i dag haft en pressträff i Malmö med bland annat trafikutskottets ordförande Anders Ygeman (S) och berättat att de vill göra en satsning på järnvägen mellan Lund och Hässleholm.

Det är intressant att Socialdemokraterna nu – mer än en månad efter att regeringen har beställt en utredning om hur Södra stambanan kan förbättras – har kommit på samma sak.

Lite oroande dock att Socialdemokrater runt om i riket talar vitt och brett om stora satsningar på infrastruktur utan att de har några resurser till det. Stefan Löfven lovade så sent som häromveckan bort 23 miljarder kronor till Norrbotniabanan. Nu lovar Socialdemokraterna bort många rara miljarder till här i Skåne.

Politik handlar om att välja. Man kan inte ge allt till alla, så som Socialdemokraterna resonerar. Innan pengar till satsningar kan utlovas måste resurser skapas.

Med alliansregeringen har Sverige stått emot den största finansiella krisen sedan 1930-talet bättre än många andra jämförbara länder. Sverige har bland de starkaste offentliga finanserna och låg skuldsättning.

Detta beror på att regeringen har prioriterat ordning och reda i statsfinanserna byggd på en klar och tydlig arbetslinje. Antalet som jobbar har ökat med fler än 200 000 personer och utanförskapet har krympt med 200 000 personer sedan 2006. Därför kan det göras rekordsatsningar på infrastrukturen. Totalt satsar regeringen 522 miljarder på infrastruktur de kommande tolv åren. Detta ska jämföras med 382 miljarder när Socialdemokraterna satt vid makten.

Det är lätt att lova bort pengar man inte har. Kruxet är att det är meningslöst.

Annonser
Det här inlägget postades i infrastruktur, Kollektivtrafik, Skånepaketet, Tillväxt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s