Enkelriktad populism

Replik på Vårdpartiets Sten Lindholm som i Kb (24/1) kräver att regionbyråkratin måste bantas. (Publicerad i Kb den 25/1.)

Den som hanterar skattemedel måste alltid vara extra varsam. Det är därför som den styrande Femklövern i Region Skåne har trimmat organisationen, rationaliserat användningen av lokalerna och minskat användningen av bemanningsföretag, samtidigt som fokus har legat på fler händer i vården. 2012 skulle 40 miljoner kronor sparas in, det blev mer än 62 miljoner. Hälso- och sjukvården i Skåne får i år totalt 27,6 miljarder kronor, vilket är 1 477 miljoner kronor mer än under 2013. Samtidigt har Femklövern sparat på vårdadministrationen, bland annat genom att universitetssjukhusen i Malmö och Lund har slagits samman till Skånes universitetssjukhus. Mer till verksamheten, mindre till administrationen. Vi städar trappan uppifrån.

Det finns naturligtvis mer att göra. Men inte genom att följa Vårdpartiets enkelriktade väg. Sten Lindholm raljerar med det förslag till regional utvecklingsstrategi som Region Skåne i måndags sände ut på remiss. ”Om man inte först adresserar dagens problem, lär man inte ha en fast grund att stå på inför morgondagen“, skriver han.

Man skulle kunna tolka detta som att Lindholm tycker att regionen inte ska anta någon utvecklingsstrategi. Det får man hoppas att han inte gör, för i så fall uppmanar han till lagbrott. Region Skåne är ålagd att ansvara för det regionala utvecklingsarbetet. Något som skånska politiker i många år har slagits för. Det finns en klar koppling mellan möjligheten att påverka infrastruktursatsningar och effekten på arbets- och bostadsmarknaden.

Sysselsättningsgraden i Skåne är lägre än i riket, produktiviteten likaså. Om vi ska få ännu mer resurser till vården och kollektivtrafiken måste förutsättningarna för tillväxt förbättras. Regional utveckling är grunden för fortsatt god välfärd i Skåne.

Pontus Lindberg (M)
regionråd
Gilbert Tribo (FP)
regionråd

Annonser
Det här inlägget postades i Debattartikel, Femklövern i Region Skåne, infrastruktur, Kollektivtrafik, Regionfrågan, sjukvård, sysselsättningsgrad, Tillväxt och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s