Budgetanförande 30 september 2013 – Det ljusnar! – Det talade ordet gäller!

Fru ordförande, ledamöter i region fullmäktige,

Jag vill börja med att yrka på regionstyrelsen förslag till budget för 2014.

Skåne står starkt i den globala konkurrensen, det är inte bara den dryga skåningen som säger detta. Det hör man runt om i Sverige. Det finns t o m folk i Stockholm som förstått att det behövs fler förbindelser över sundet. När det gäller Helsingborg och Helsingör, handlar det om när en ny förbindelse blir av, om är redan passerat.

Lika mycket som Skåne är Sveriges kornbod med Europas bästa jordbruksmark, lika självklart är det att Skåne idag är en framgångsrik kunskapsregion.

I underlaget till kommande Strukturfondpartnerskapet Skåne-Blekinge ser man att det är bara västra Skåne som kan tävla i kunskapstyngd med Stockholmsregionen. Dock skall vi vara ärliga och erkänna att oavsett bransch vinner Stockholmsregionen. Men vi är åtminstone med i tävlingen.

Malmö, Lund och Helsingborg är starka tillväxtmotorer i en arbetsmarkandsregion med nästan 1 miljon invånare. Tillsammans kan Hässleholm och Kristianstad utgöra den fjärde tillväxtmotorn i Skåne och det arbetar vi aktivt för i det flerkärniga Skåne.

I fokus för regional utveckling 2014 står ökad sysselsättning, kompetensförsörjning och god miljö

Den svåraste nöten att knäcka är sysselsättningsgraden.

Trots att Skåne har skapat många nya arbetstillfällen de senaste åren, så räcker det inte. Kunde vi nå upp till rikssnitte så skulle det innebära drygt 40 miljarder i ökad BNP varje år. Den låga sysselsättningsgraden har vi dragits med i mer än 20 år.

För att hitta nya lösningar och få fler i arbete behöver vi tänka utanför boxen. Därför vill femklövern att Skåne skall bli ett pilotlän för en regionaliserad arbetsförmedling. Vi vet genom projekt som Kompetensare 2.0 och olika kommunala satsningar att det går att hitta lösningar. Det behövs mer samverkan och mindre stuprörstänkande. En arbetsförmedling med stark lokal förankring och regional samordning tror vi är avgörande. .

Kompetensförsörjningen är en dubbel fråga. Dels står Region Skåne inför stora pensionsavgångar och dels blir kompetensförsörjningen allt viktigare för ett konkurrenskraftigt näringsliv. I en global värld, där vi inte skall tävla med låga löner är det nödvändigt att vi är riktigt bra på kompetensförsörjning oavsett bransch, det arbetar vi med inom Kompetenssamverkan Skåne.

God miljö är en avgörande fråga för Skåne och en del av ”Livskvalité i världsklass!” Vårt arbete med ”Livskraftigt hav och vatten!” och omställningen till ett hållbart energisystem fortsätter 2014.

Tillgången till rent vatten är något vi tar för självklart, men som vi måste värna varje dag. Vi måste se vattnet som den känsliga resurs det är, här finns också goda affärsmöjligheter inom Blue Tech-branschen.

Vi fortsätter vår strategiska satsning på biogas, vår avsikt är att knyta östra Skånes goda produktionsmöjligheter närmare behoven på den västra sidan, mycket tyder på att en pipeline är rätt investering.

Vårt engagemang för biogas syns både i vardagen, där vi steg för steg ställer om all busstrafik till biogasdrift och i att vi gjort gemensam sak med Västra Götaland för att lyfta biogasfrågan på nationell nivå. Vi vill se långsiktiga och tydliga spelregler för biogasen. Vi är beredda att satsa, men då måste regering och riksdag också göra det samma. Att det nu tycks bli ett metanreduceringsstöd är ett steg i rätt riktning.

För min del finns det ingen konflikt mellan tillväxt och god miljö. Ett av Skånes starkaste innovationsområden är hållbara städer, där vi både har intressanta stadsdelar att visa upp i Skåne, men framförallt har vi skånska Clean Tech-företag som gör mångmiljonaffärer redan idag.

Vi behöver bättre infrastruktur för att använda den ökade kapaciteten till att fortsätta vara porten ut i Europa till nytta för hela Sverige och vi skall använda kapaciteten för än mer kollektivtrafik till nytta för miljön och därigenom göra Skåne ännu rundare. Vårt arbete för ett Skånepaket fortsätter med full kraft.

När det gäller vårt arbete med en ny regional utvecklingsstrategi samarbetar vi väl mellan opposition och majoritet. Det borgar för att strategin som landar på fullmäktiges bord i juni 2014 kommer att vara väl förankrad runt om i Skåne. Det viktiga är inte själva utvecklingsstrategin, det är resan som är det viktiga. Det är den gemensamma inte helt identiska bilden av ett Skåne där glaset är halvfullt, som är avgörande!

Annonser
Det här inlägget postades i arbetslöshet, Öresundsregionen, Biogas, Femklövern i Region Skåne, HH-förbindelsen, infrastruktur, Innovation, Jobb, Kollektivtrafik, Regionfrågan, Skånepaketet, Strukturbild för Skåne, sysselsättningsgrad, Tillväxt, ungdomsarbetslöshet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s