Femklövern satsar på högspecialiserad sjukvård

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/femklovern-i-skane/pressrelease/view/femkloevern-satsar-paa-hoegspecialiserad-sjukvaard-902889

I budgetförslaget för 2014 ger Femklövern i Region Skåne nästan 1,5 miljarder i nya pengar på den skånska sjukvården. Tidigare har Femklövern aviserat en stor satsning på hemsjukvård, psykiatri, vårdcentraler, samt valfrihet och tillgänglighet. Nu presenterar vi en satsning på den högspecialiserade sjukvården, för cancerbekämpning och bättre barnsjukvård. Vi tillskjuter pengar för införandet av nya metoder och ett särskilt fokus på utbildning av specialistsjuksköterskor.

Den ekonomiska ramen för de skånska sjukhusen utökas som en del av Femklöverns budgetförslag. Ett omfattande förbättringsarbete har genomförts sedan Femklövern fick väljarnas förtroende att styra Region Skåne i valet 2006. Det har lett till minskade köer och att bruttokostnadsutvecklingen i regionen som helhet under början av året legat på noll.

I takt med att hälso- och sjukvården blir bättre, nya diagnoser och behandlingar upptäcks och blir tillgängliga, behöver vården som Region Skåne erbjuder anpassas. Utöver de budgettillskott vi tidigare presenterat värda drygt 350 miljoner tillförs sjukhusen 600 miljoner kronor för ett antal större satsningar.

Utöver en utökad ram för sjukhusen, satsar vi 100 nya miljoner på befintlig högspecialiserad vård. Exempelvis på avancerad barnsjukvård som barnhjärtkirurgi, benmärgstransplantationer på barn, dialys på spädbarn och barnintensivvård, exempelvis för tidigt födda barn. Även avancerad kirurgi som till exempel hjärt- och lungtransplantationsverksamhet och så kallad Deep Brain Stimulation, som kan göra underverk för Parkinson-sjuka, får också ta del av medlen.

100 miljoner avsätts också för nya metoder och riktlinjer för att nå bästa resultat i den högspecialiserade vården. Till exempel när det gäller tidig upptäckt av hjärntumörer, och behandlingsmetoder mot tumörer spridda i bukhålan. Även områden som behandling av benskörhet, benmärgstransplantation och njurtransplantationer kommer att märka av satsningen.

Skåningarna är mest drabbade av cancer i Sverige, men Skåne är glädjande nog också i toppklass i landet när det gäller botande av sjukdomen och vi fortsätter att prioritera en cancervård i världsklass. Särskilda medel för en ambitionshöjning i cancervården som bland annat ska leda till en bättre och mer samlad helhetsbedömning av patienter kommer att tillföras. Det nya toppmoderna strålningshuset i Lund, som Region Skåne investerat 750 miljoner i, ökar också kvaliteten på cancersjukvården. Arbetet med kortare väntetider fortsätter.

Vi ser en brist på specialistsjuksköterskor inom flera specialiteter och yrkeskategorier, som till exempel barnmorskor, geriatrik, operationssjuksköterskor och intensivvårdssköterskor. Av den anledningen avsätter vi 10 miljoner kronor för att utöka utbildningen av sjuksköterskor utöver de satsningar som förvaltningarna redan gör.

Inom ramen för de 1,5 miljarder som tillförs den skånska sjukvården återfinns också nästan en halv miljard i ytterligare satsningar som kommer att presenteras senare under året.

Mer information och kommentarer:

Michael Sandin (M)
Regionråd och ordf Vårdproduktionsberedningen
Tel: 0705-08 32 33

Gilbert Tribo (FP)
Regionråd och ordf Närsjukvårdsberedningen
Tel: 0768-87 03 07

Yngve Petersson (MP)
Vice ordf Vårdproduktionsberedningen
Tel: 0705-17 32 86

Katarina Erlingson (C)
Regionråd och vice ordf Regionstyrelsen
Tel: 044-309 32 28

Birgitta Södertun (KD)
Regionråd och ordf Folkhälsoberedningen
Tel: 0768-89 01 63

Region Skåne styrs sedan valet 2006 av en fempartimajoritet bestående av Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Tillsammans utgör vi Femklövern i Skåne.

Annonser
Det här inlägget postades i Femklövern i Region Skåne, sjukvård och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s