What future for the Franco-German couple ? – A look beyond the Golden wedding anniversary

Ambassadörerna från Frankrike och Tyskland diskuterar axeln mellan Berlin och Paris i länsstyrelsens trädgård i Visby.

Hur mår det fransk-tyska samarbetet efter 50 år? Jean-Pierre Lacroix inleder och understryker vikten och betydelsen av det djupa samarbetet, publiken ber han notera att det redan från början var klart att man inte alltid är överens.

20130702-093715.jpg

Dr Harald Kindermann instämmer och betonar samtidigt vilket stort steg Elysefördraget var, det var inte enkelt att bli vänner. När Tyskland i början av 2000-talet var Europas sjuka man (ngt att fundera på idag) använde man tankar från det fransk-tyska samarbetet för att steg för steg vända stora delar av det tyska samhället.

Jean-Pierre Lacroix går vidare och exemplifierar hur stort trycket är på att Tyskland och Frankrike skall komma överens, annars blir det oro i EU-maskineriet. Dr Harald Kindermann beskriver ur sin erfarenhet som advokat hur bra det är att Frankrike och Tyskland vågar lägga skriftliga förslag på bordet och tar sig framåt mot samsyn även om det ser knepigt ut från början.

EU är lite impopulärt för tillfället, vilket ambassadörerna håller med om, den tyska ambassadören berättar hur det ny EU-kritiska partiet i Tyskland inte verkar lyfta, väljarna ser komplexiteten i politiken även om enkla lösningar är bra i opinionsmätningar.

Från fransk horisont är den ekonomiska krisen knepigare och motståndet mot EU sitter kanske djupare, dock betonar ambassadören att de höga siffrorna för Front National mest syns på regional nivå. Ambassadören riktar viss kritik mot de franska bönderna och deras syn på EU!

20130702-100136.jpg

Avslutande frågestund, mycket god stämning mellan ambassadörerna. Den tyske ambassadören betonar vikten av den djupare relationen mellan Tyskland och Frankrike och de relationerna finns och fördjupas ständigt, kultur-, idrotts- och studieutbyte spelar en viktig roll.

Om Turkiets eventuella EU-medlemskap uttalar sig den tyske ambassadören diplomatiskt, dock markerar han att förhandlingarna med Turkiet är på riktigt.

Jean-Pierre Lacroix svarar på en kritisk fråga om Elysefördragets begränsade funktion att samarbetet finns på alla nivåer i Tyskland och Frankrike, vänortsskyltarna som står på kommungränsen är på allvar. Klart att en djup relation innebär vissa begränsningar beskriver Dr Harald Kindermann.

Lite tuffa frågor om Energiewende, frihandelsavtal med USA och inställning till kärnkraften. Den tyske ambassadören tog de snyggt på volley och hans franska kollega instämde i ”Vive la differénce!” Frihandelsavtalet med USA är viktigt för Frankrike annars hade man inte gått med på förhandlingarna, men när det gäller kulturen finns det speciella franska intressen och det är nu man skall påverka. Ambassaderna tror båda på ett frihandelsavtal med USA men det tar 5-10 år.

Annonser
Det här inlägget postades i EU och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s