Anförande – Årsredovisningen 2012 regional utveckling

Vid dagens regionfullmäktige höll jag följande anförande – Det talade ordet gäller!

Fru ordförande, jag vill börja med att yrka enligt regionstyrelsens förslag.

Den 20 juni 2012 presenterades OECD sin rapport om Skåne. Den bekräftar i mångt och mycket saker vi redan kände till, men den sätter också våra möjligheter i ett globalt sammanhang. Få regioner har så goda möjligheter som Skåne.

Våra styrkor är tydliga, vi är en region med en stor koncentration av forskning och utveckling. Den stora mängden högre utbildning och forskning sker också i en miljö där samarbete över Öresund redan är väletablerat. Utifrån koncentrationen av kunskap har vi ett antal kunskapsintensiva branscher som redan är internationellt konkurrenskraftiga.

Skåne erbjuder en mycket god livskvalitet och framtidstro, därför flyttar man till Skåne. Vi erbjuder också en unik kombination av stad och land. Den flerkärniga miljonstaden är en styrka att bygga vidare på.

 Ekonomisk kunde det gå bättre men Skåne är en tillväxtregion och vår befolkning är förhållandevis ung. Demografin är till vår fördel och mångfalden i vår befolkning är en källa till nya idéer och möjligheter varje dag.

Kopplat till våra styrkor finns också en rad utmaningar som vi måste jobba hårdare med om Skåne skall kunna förverkliga sin potential. Det handlar om:

Entreprenörskap, där vi trots klart hyfsade siffror avseende nyföretagande, behöver ännu fler företag i framtiden, och tillväxten bland nystartade företag behöver också öka, samtidigt som vår potential till innovation måste nå marknaden. Vi måste sälja fler varor och tjänster baserad på vår styrka inom innovationsområdet.

Vi behöver utveckla vår attraktivitet som region, vi behöver fler internationella skolor, ett livaktigt kulturutbud och fler bostäder.

Trots att aldrig fler skåningar varit sysselsatta, och nästan 45 000 arbetstillfällen tillkommit de senaste 10 åren har vi stora utmaningar, vi har en för låg sysselsättningsgrad och svag skattekraft och ungdomsarbetslösheten är mycket hög i en del skånska kommuner.

Därtill kommer segregerade bostadsområden, med utanförskapsproblematik i flera av de skånska städerna. Detta måste vi möta med mer kunskap, stärkt entreprenörskap och nya vägar till karriär och arbete.

För att komma över rikssnittet i sysselsättning behövs det cirka 25 000 nya arbetstillfällen i Skåne. Det skulle ge många miljarder extra både för skåningarna men också för den svenska staten, varje år.

För att möta våra utmaningar arbetar vi både strategiskt och operativt. Under 2012 fortsatte våra strategiska fokus på:

Infrastruktur – där vi redan i början av 2012 manifesterade en skånsk samsyn med ett brev till ansvarig minister. Det fanns och finns även idag en skånsk vilja att ta mer ansvar och en skånsk vilja att staten skall satsa på ett Skånepaket. Detta arbete fortsatte under hela 2012 och i oktober manifestade vi samsynen vid en hearing i Hörby.

Under 2012 signalerade vi kraftigt till den svenska staten, men också till den danska och norska att Region Skåne var redo att hålla i pennan för att skriva ett nytt Interreg ÖKS-program och under hösten genomförde vi en första workshop med samtliga involverade regioner och fylken.

På samma sätt markerade vi tillsammans med Region Blekinge att vi vill ta ansvar för kommande strukturfondsprogramområde.

När det gäller den fysiska planeringen tog vi under året fram ett utkast för Strukturbild för Skåne – kallat ”Den flerkärniga miljonstaden Skåne”. För vårt arbete med strukturbild blev vi också nominerade till Planpriset 2012, inte illa för ett ”planlöst” arbete. Där vi från Region Skånes sida tydligt hedrar det kommunala planmonopolet.

Vårt arbete med kompetensplattformen drevs vidare med kraft och i början av 2012 lanserades Utbildnings- och arbetsmarknadsprognosen för Skåne, som vi spred effektivt till drygt 1700 relevanta mottagare under året.

I slutet av 2012 hölls som ett resultat av kompetensplattformsarbetet det första mötet med Kompetenssamverkan Skåne, där vi nu tagit ledartröjan för att samordna kompetensförsörjningsarbete. I arbetet ingår Lärosäten Syd, Kommunförbundet Skåne, Länsstyrelsen och Arbetsförmedlingen.

Med ambitionen att fatta beslut om en ny Regional Utvecklingsstrategi inledde vi under 2012 kommunbesök i samtliga skånska kommuner, besök som är mycket intressanta och givande.

Operativt gör vi insatser där vi bedömer att vi kan vara en kraft som samlar Skåne och där vårt engagemang och våra resurser spelar roll.

Livskraftigt hav och vatten var ett miljöområde som speciellt lyftes fram under 2012. RTN sammanträde på Lödderups Strandbad för att lära sig mer om stranderosion. Vi anordnade ett Ålseminarium i Bryssel, för att knyta europeiska kontakter i frågan.

Vi tillsatte ett projekt för att göra Skåneleden mer exportmogen och vi fortsatte vårt nära samarbete med Stiftelsen Skånska Landskap.

Vi har fortsatt vårt engagemang för mer entreprenörskap och nyföretagande i Skåne och delat ut pris (Bästa tillgängliga vara eller tjänst) i samband med UF-mässan.

Inom Innovationsområdet har arbetet fortsatt med de strategiskt utpekade områdena och Sounding Board och FIRS drev vi på frågorna för att ge vår internationella innovationsstrategi  luft under vingarna. Under 2012 gick också det stora TITA-projektet om ESS och MAX IV mot sin avslutning.

Läget på den skånska arbetsmarknaden är en utmaning, därför har vi fortsatt vårt engagemang i:

Kompetensare 2.0

Diplomerad exportsäljare

Hantverksakademin nordost och nordväst

Avslutningsvis vill jag tacka alla medarbetare som jag har förmånen att arbeta tillsammans med. 2012 var ett intensivt och viktigt år för den regionala utvecklingen i Skåne, förhoppningsvis har vi både i ord och handling byggt för framtiden.

Det här inlägget postades i arbetslöshet, ESS, infrastruktur, Jobb, kusterosion, mångfald, sysselsättningsgrad, ungdomsarbetslöshet och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s