Pressmeddelande – Viktig satsning på bättre infrastruktur i nordöstra Skåne

Viktig satsning på bättre infrastruktur i nordöstra Skåne

Femklövern i Skåne – 2013-01-23 14:05

Idag presenterades ett åtgärdspaket om förbättrad tillgänglighet mellan Kristianstad och Hässleholm, på en presskonferens i Kristianstad.

Förslaget, som kommer upp på regionala tillväxtnämndens sammanträde på fredag, är en satsning på itrafikksäkerheten på väg 21 och ett erbjudande om finansiering till Trafikverket om nya mötesspår på Skånebanan mellan Kristianstad och Hässleholm.

– Utbyggnaden av både väg och järnväg är en viktig förutsättning för en positiv utveckling i Skåne. Kristianstad och Hässleholm är nordöstra Skånes två regionala kärnor och spelar en betydelsefull roll för Skånes utveckling, säger Pontus Lindberg (M), ordförande i regionala tillväxtnämnden i Region Skåne.

– Skånebanan är landets mest trafikerade enkelspår och utgör en propp i det skånska spårsystemet. Det faktum att trafikverket har påtalat detta i sin egen kapacitetsutredning gör att jag tror vi kommer att få framgång i förhandlingen, säger Anders Åkesson (MP), gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne.


– Både väg och järnvägen är vitala för Hässleholm. Standarden på väg 21 är undermålig och det har vi påtalat länge. Därför känns det skönt att vi kan tidigarelägga utbyggnaden redan nu, säger Urban Widmark (M), kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm.

– Skåne Nordost har tidigare framfört att en utbyggd väg 21 och järnvägen mellan Kristianstad-Hässleholm är två av våra mest prioriterade satsningar. I och med rådande konjunkturläge är det dessutom ett utmärkt tillfälle att påbörja detta arbete, säger Pierre Månsson (FP), kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad.

Avtalet om förskottering gäller under förutsättning att det godkänns av kommunfullmäktige i Kristianstad, Hässleholm, regionfullmäktige i Region Skåne samt regeringen. Förskotteringen fördelas enligt nedan:

Region Skåne 50 %
Kristianstad kommun​ 25 %
Hässleholm kommun​ 25 %

Mer information:
Pontus Lindberg (M)
Regionråd och ordförande i regionala tillväxtnämnden i Region Skåne
Tel: 0768-89 01 16

Anders Åkesson (MP)
Regionråd och gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne
Tel: 0705-17 32 86

Urban Widmark (M)
Kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm
Tel: 0709-81 83 78

Pierre Månsson (FP)
Kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad
Tel: 0733-13 64 13

Region Skåne styrs sedan valet 2006 av en fempartimajoritet bestående av Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Tillsammans utgör vi Femklövern i Skåne.

Annonser
Det här inlägget postades i infrastruktur, Strukturbild för Skåne, Tillväxt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s