Snabba åtgärder för att motverka ingenjörsbrist behövs

Från http://www.skane.se den 18 jan 2013

Snabba åtgärder för att motverka ingenjörsbrist behövs

I en gemensam skrivelse till utbildningsdepartementet har idag regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) och ett antal företrädare för de stora teknikföretagen i regionen efterfrågat skyndsamma åtgärder för att mildra bristen på ingenjörer i regionen.

Många teknikföretag i Skåne vittnar om att det under många år haft svårigheter att rekrytera medarbetare med kvalificerad teknisk utbildning. Man är därför starkt oroad över att bristen på ingenjörer framöver ska tillta som en konsekvens av de neddragningar av antalet utbildningsplatser inom högskole- och civilingenjörsprogrammet som aviserats.

– Med tanke på de stora satsningarna som nu genomförs i Lund på ESS och Max IV är det oerhört viktigt att vi kan ta tillvarata potentialen och möta detta med satsningar i form av utbildningsprogram kopplat till anläggningarna, säger Pia Kinhult (M) i en kommentar.

I skrivelsen efterfrågas tre nödvändiga prioriteringar:

  • Att Utbildningsdepartementet ger förstärkta resurser för att öka inflödet på ingenjörsutbildningarna. Det är särskilt angeläget att Lunds tekniska högskola får ökade resurser.
  • När det gäller högskoleingenjörsutbildningarna krävs det kraftfullare insatser för att få upp söktrycket, inte minst i storstadslänen. Särskilda resurser bör avsättas för att lärosäten tillsammans med industrin kan kraftsamla kring att öka söktrycket till högskoleingenjörsutbildningarna.
  • De nya möjligheter som ESS och Max IV kan komma att innebära förutsätter resurser för att skapa nya utbildningar kopplat till både synkrotron- och neutronområdena
Annonser
Det här inlägget postades i arbetslöshet, Jobb, Region Skåne, Tillväxt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s