Lågtrycket har svept in från söder

Lågtrycket har svept in från söder – Det talade ordet gäller!

Anförande vid regionfullmäktige 26 nov 2012

Fru ordförande, jag vill börja med att yrka på regionstyrelsens förslag för budget 2013.

Det är som alltid en helt fantastisk värld vi lever i och trots alla negativa nyheter, händer det hoppingivande saker. I samma tidzon som oss, fast betydligt längre söderut, var det länge väldigt dystert. Söder om Sahara var nästan bara elände, men nu börjar det dyka upp allt mer positiva nyheter. Uganda, mest känt för fantastiska bergsgorillor och elände är nu i forskningens framkant inom ngt medicinskt område enligt Vetenskapsradion och i grannlandet Rwanda ökänt från folkmordet på 90-talet satsar man nu stort på datorer ute i byskolorna. Det är sannerligen en spännande och faktiskt till stora delat positiv tid vi lever i, aldrig har vi över hela jordklotet levt så fredligt och med ett så spritt välstånd.

I vår del av världen, Europa, ser det inte så positivt ut, speciellt som vi tenderar att blunda för det positiva som skett t ex i Polen och Baltikum. Skall vi hävda oss i Europa och Skåne handlar det om en del grundläggande saker.

Till att börja med måste vi ha ordning i våra finanser, vi kan inte leva på kredit. I Sydeuropa kan vi se hur tuff resan kan bli. Vi måste vårda det vi byggt upp och här har vi också i Sverige syndat, det syns t ex i järnvägsnätet.

Vi måste fortsätta att hävda oss i den globala kunskapsekonomin. För det handlar allt mer om förmågan att använda kunskap på nya sätt i alla verksamheter. Ofta skapas själva produkten i mötet med kunden. Det ställer helt nya krav oavsett om vi kallar kunden för patient, turist, brukare eller samarbetspartner

Infrastrukturen spelar en avgörande roll. Vårt arbete med ett Skånepaket fortsätter och här vill jag understryka hur viktigt det är att vi bedriver detta arbete tillsammans med de skånska kommunerna och med brett stöd i Regionfullmäktige. Regeringen har i infrapropositionen visat att man vill satsa mer och man vill satsa utifrån vad som är bäst för Sverige ur ett kapacitetsperspektiv. Bättre infrastruktur i Skåne är en satsning för Sverige. Det är på samma vägar och järnvägar som 50% av den svenska exporten går ut, som Skånetrafiken håller på att fördubbla kollektivtrafikresandet och som arbetspendlingen redan har skapar Sveriges näst största arbetsmarknad. Saker och ting hänger ihop, det bör göra det också i Rosenbad. Det som är bra för Skåne är också bra Sverige.

Lågtrycket som kommit in från söder innebär också en oroande ökning av antalet varsel i Skåne. Därtill kommer den delvis knepiga situation vi redan har på arbetsmarknaden. Som OECD lyfte fram i sin rapport har vi en för låg sysselsättningsgrad i Skåne. Samtidigt råder det en situation där den samlade sysselsättningen precis som i riket aldrig har varit större, trots finanskrisen 2008-2009. Därtill kommer pensionsavgångar som kommer att beröva många både privata och offentliga arbetsgivare på gammal beprövad kompetens. I andra ändan finns det allt fler ungdomar som inte kommer in på arbetsmarknaden och samtidigt har vissa företag svårt att finna folk.

För att motverka denna utveckling har vi under året startat upp Kompetenssamverkan Skåne och vi kommer att öka våra insatser tillsammans med andra aktörer på detta område. Vi arbetar både strategiskt med kompetensförsörjningutmaningen och bidra med projekt som Kompetensare 2.0 för att här och nu påverka utvecklingen.

Femklöverns målsättningen är att under 2013 skapa en jobbpakt för Skåne tillsammans med övriga aktörer.

På miljöområdet kommer arbetet under 2013 att fortsätta med kraft på biogasområdet, därtill kommer en satsning på hållbara transporter och hållbart och produktivt jord- och skogsbruk. I klimatsamverkan Skåne tar vi över ordförandeklubban med ambitionen att göra mer tillsammans med andra i Skåne.

Arbetet med den kommande regionala utvecklingsstrategin intensifieras under 2013 och diskussionen om Skånes framtidsmöjligheter vidgas till en bredare krets såsom den idéburna sektorn och arbetsmarknadens parter. Mycket samverkan sker också med de skånska kommunerna inom Strukturbild Skåne, där bilden av den flerkärniga miljonstaden börjar sätta sig.

Avslutningsvis vill jag framföra ett stort tack till de medarbetare jag har förmånen att arbeta med. Vi har i Skåne fantastiska möjligheter. Visst kan himmelen se lite mörk ut, men är det någonstans i Europa som vi skall kunna fixa utmaningarna så är det i Skåne. Med lite hjälp från regering och riksdag så kommer solen att skina igen över gula rapsfält.

Annonser
Det här inlägget postades i Femklövern i Region Skåne, infrastruktur, Kollektivtrafik, Skånepaketet, Strukturbild för Skåne, Tillväxt, ungdomsarbetslöshet och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s