Styrkebevis – Skåne är konkurrenskraftigt

Igår presenterades OECD-rapporten om Skåne och idag kom ett bevis på att vi är globalt konkurrenskraftiga. Tillsammans med våra danska kollegor i Region Huvudstaden och Region Själland har vi nu ett avtal med Massachusetts om samarbete. Nedan följer pressmedelandet:

Region Skåne inleder banbrytande samarbete med delstaten Massachusetts i USA
Region Skåne – 2012-06-21 09:15 

Region Skåne kommer att tillsammans med danska Region Hovedstaden och Region Sjælland inleda ett unikt samarbetsprojekt med delstaten Massachusetts i USA. Politiska representanter från de tre regionerna och delstaten Massachusetts skrev igår kväll under ett avtal som ska utveckla och stärka samarbetet över Atlanten.  

Avtalet har fokus på forskning med särskild inriktning på life science, bioteknik, läkemedel och medicinteknik – områden som är väl upparbetade i svensk-danska Medicon Valley. Ett forskningskluster som har utvecklats till ett av det starkaste i sitt slag i Europa. I Massachusetts bedrivs forskning i världsklass och där finns också de välkända universiteten MIT och Harvard. Cambridge Biotech är dessutom ett av världens största forskningscentra inom life science-området.

Möjligheter för medarbetare, forskare och företagare
Förutom forskningssamarbete kommer avtalet även att innebära att medarbetare, forskare och studenter kan delta i olika utbytesprojekt. Likaså kan kliniska försök inom forskning komma att ske på båda sidor av Atlanten, vilket i sig stärker hela Öresundsregionen som en attraktiv region för innovationer och affärsutveckling.

De tre regionerna har tillsammans med medlemsorganisationen Medicon Valley Alliance etablerat ett så kallat Ambassadörsprogram där särskilda ”life science-ambassadörer” ska hjälpa svenska och danska forskningsinstitutioner samt life science-verksamheter att etablera sig mer internationellt.

Avtalet undertecknades i Boston
Samarbetsavtalet skrevs under i Boston igår kväll svensk tid i samband med den stora Biotechmässan BIO 2012.

– Region Skånes mål är att vara Europas mest innovativa region år 2020 så det här ligger helt i linje med vår strategi. Det här är ett viktigt samarbete som ger både vår organisation och våra medarbetare möjlighet till utveckling och utbildning. Framförallt innebär god forskning och utveckling bättre vård för de skånska patienterna, säger Region Skånes regionråd Catharina Blixen Finecke (M).

– Region Hovedstaden ska vara en international kunskapsregion som samarbetar med de bästa forskningsverksamheterna i världen. Avtalet med Massachusetts er en viktig milstolpe i den strategin, säger Marianne Stendell som är ordförande för den politiska nämnd som ansvarar för utbildning och forskning inom Region Hovedstaden.

– Region Själland vill vara en innovativ region. Ett samarbete över Atlanten ger oss möjligheter till att stärka våra kontakter vilket är oerhört värdefullt när vi ansöker om forskningsbidrag, säger Ole Drost som är ordförande för den politiska nämnd som ansvarar för forskning, innovation och utbildning inom Region Själland.

 

Fakta om samarbetsavtalet:
Samarbetsavtalet mellan The Commonwealth of Massachusetts, Region Skåne, Region Hovedstaden och Region Själland skall:

  • Främja utbyte mellan forskare och studenter.
  • Främja aktiviteter som kan stärka forskningssamarbetet inom life science-området.
  • Identifiera särskilda projekt, partnerskap och samarbete mellan parter som kan tillföra eller förstärka befintliga forskningssamarbeten.
  • Identifiera och använda relevanta statliga resurser och program för att stöda samarbete och marknadsföra resultat samt forsknings- och utvecklingsprojekt.
  • Etablera ramverk för hur parterna ska kunna ingå i varandras nationella och/eller EU-finansierade forsknings- och utvecklingsprojekt så att nya produkter och processer kan marknadsföras globalt.

Mer information:
Catharina Blixen Finecke (M), regionråd Region Skåne, 0768-87 03 08
Ingrid Bengtsson-Rijavec, tf regiondirektör Region Skåne, 044-309 33 91
Båda är på plats i Boston för avtalsskrivningen och är åter i Sverige kl 16.30 den 21 juni.

Marianne Stendell, ordf för den politiska nämnd som ansvarar för utbildning och forskning inom Region Hovedstaden, 0045 23 41 01 57.

Ole Drost, ordförande för den politiska nämnd som ansvarar för forskning, innovation och utbildning inom Region Själland, 0045 29 79 70 91

Torsten Jepsen, Medicon Valleys Life Science ambassadör, 0045 28 75 41 43

 

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvård, utveckling av näringsliv, turism och event, kultur och kommunikationer. Region Skåne har ca 32 000 anställda och omsätter ca 33 miljarder SEK (2010). Regionfullmäktige är högsta beslutande organ och väljs av invånarna i Skåne.

Annonser
Det här inlägget postades i Öresundsregionen, Innovation och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s