Impact investment – profit is good!

20120510-095336.jpg

(Kevin Jones, 1:a från vänster diskuterar impact investment)


Some people regard private enterprise as a predatory tiger to be shot. Others look on it as a cow they can milk. Not enough people see it as a healthy horse, pulling a sturdy wagon.

WSC 1874-1965″

Vid SOCAP-seminariet i Malmö 8-10 maj, lyftes bland annat impact investment fram. Det handlar lite förenklat om etiska fonder som fokuserar investeringar i hållbara investeringar i det vi slarvigt kallar för utvecklingsländer.

Det verkligt intressanta är dels att det handlar om (politiskt korrekta) investeringar och dels att det bygger på marknadsekonomins grundprincip om vinst. Ibland har man fått intrycket att utveckling i vissa delar av vår värld kan ske utan fungerande marknadsekonomin, inget kan vara mer fel.

Dessutom är det intressant att notera att viljan att bidra med egna pengar hänger samman med större individuell frihet. När svensken fått mer pengar i plånboken genom jobbskatteavdragen sedan 2006 har viljan att bidra till frivillighetsorganisationer ökat. Det samma gäller det privata näringslivet, går verksamheten med vinst, är det verksamheter med framtidstro hos både ägare och medarbetarna är möjligheterna mycket stora till sociala innovationer!

Annonser
Det här inlägget postades i Innovation, Tillväxt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s