Förnyelsen av M måste intensifieras

Debattartikel av moderaternas nya partisekreterare

Efter två valsegrar finns risk att Moderaterna blir defensiva. Det som jag ser som särskilt angeläget inför nästa val är en breddad arbetslinje och välfärdspolitiken, skriver Moderaternas nye partisekreterare Kent Persson på SvD Brännpunkt.

Nya Moderaterna ska 2014 ännu en gång möta väljarna som just Nya Moderaterna. Det är ett löfte som förpliktigar. Det handlar om att våga förnya såväl politikens innehåll som sättet vi möter människor på. Den tid då politiska partier i Sverige kunde vinna val på gamla meriter är förbi.

2014 kommer alliansen ha haft regeringsmakten i åtta år. Det i sig innebär stora utmaningar vad gäller vår förmåga att tänka nytt och identifiera de samhällsproblem människor möter och upplever i sin vardag. Riskerna för att bli defensiva eller passivt förvaltande ska inte underskattas. Efter två valsegrar finns faran att nyfikenhet ersätts av självgodhet.

Förnyelsen av Moderaterna måste fortsätta och intensifieras. Människors förtroende kan varken vinnas med nostalgi eller förväntningar om belöning för sådant som redan genomförts. Mot denna bakgrund ser jag som ny partisekreterare för Nya Moderaterna några utmaningar framöver som är särskilt angelägna och som jag från och med i dag kommer att prioritera i mitt arbete:

* Fajten 2014 kommer att handla om jobben.
Moderaternas utmaning är nu att värna och bredda arbetslinjen. Att värna arbetslinjen handlar om att stå upp för att fler ska få jobb och att det ska löna sig bättre att arbeta. Det ska vara självklart för varenda väljare att Moderaterna är det parti som ser till att det blir mer pengar i plånboken för alla som arbetar och står emot de socialdemokratiska försöken att vrida Sverige tillbaka till ett bidragssamhälle.

Att bredda arbetslinjen innebär att det är särskilt viktigt att göra mer för de grupper som har svårast att ta sig in på arbetsmarknaden. Den höga arbetslösheten bland unga och utrikes födda måste tas på största allvar. Det handlar om att åtgärda brister i utbildningssystemen samtidigt som vi satsar på att öka anställningsbarheten och på att hitta fler och nya vägar till jobb. Trösklarna in på arbetsmarknaden måste sänkas.

* Förtroendet för Moderaterna är stort i jobbfrågan, men desto lägre när det gäller välfärdspolitiken.
Det håller inte. Vi måste utveckla våra svar på centrala välfärdsområden. Jag tycker att vi behöver utveckla vår politik, framför allt kring hur förskolan kan bli ännu bättre och hur vi skapar trygga villkor för våra äldre. Vi måste också bli bättre på att visa hur en stark arbetslinje och en ansvarsfull ekonomisk politik lägger grunden för en god gemensam välfärd med hög kvalitet i skola, vård och omsorg.

Avgörande för att öka människors förtroende för moderat välfärdspolitik är att våra företrädare på alla nivåer visar mer genuint intresse för de verksamheter som utgör vår goda svenska välfärd. Allra viktigast är nyfikenheten och engagemanget kring hur villkoren kan förbättras för medarbetarna i välfärden. Genom min bakgrund som kommun- och landstingspolitiker har jag personliga erfarenheter av möten med medarbetare som vittnat om att de, trots många år i offentlig verksamhet, sällan eller aldrig kommit i kontakt med en politiker tidigare.
Här har vi moderater mycket kvar att göra.

* Jag ser värnandet av alliansen som en av mina allra viktigaste arbetsuppgifter.
Det är genom allianssamarbetet våra partier visat att vi kan vinna val, hålla ihop och ta ett gemensamt ansvar för Sverige. Att värna alliansen är självklart ett ansvar som alla fyra partierna måste bära. Men jag vill vara tydlig med att vi moderater har det största ansvaret för att bredda och fördjupa samarbetet. Jag vill ha ett allianssamarbete som bygger på att alla partier ges möjligheter till utrymme, profilering och framgång men också på ett gemensamt politikutvecklingsarbete som tar sikte på såväl nästa mandatperiod som tiden därefter.
Här finns en av de tydligaste skiljelinjerna i svensk politik. Mot alliansens beprövade samarbete och regeringsduglighet står fyra oppositionspartier. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna har vitt skilda uppfattningar om hur Sveriges framtid ska se ut. Regeringsfrågan kommer att bli avgörande i valen 2014 och väljarna förtjänar raka besked kring hur de politiska alternativen ser ut.

En tredje valseger för Moderaterna och de andra partierna i alliansen 2014 ställer väldigt höga krav på att vi nu förmår att se samhällsutmaningar och gemensamt formar en tydlig framtidsagenda för hela Sverige. Jag är övertygad om att vi kommer att lyckas, men vi får inte underskatta det hårda arbete som nu kommer att krävas.

KENT PERSSON (M)
partisekreterare

Artikeln publicerad på SvD Brännpunkt 21/4: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vi-maste-vaga-fornya-politiken_7074423.svd

Annonser
Det här inlägget postades i Alliansen, Moderaterna och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s