Gröna strukturer i Skåne

Idag den 19 mars lanserar Region Skåne rapporten Grön Struktur som ett led i vårt arbete med att beskriva hur Skåne utvecklas och vilka värden vi måste vara extra varsamma om när saker och ting förändras.

De senaste decennierna har Skåne genomgått en utveckling som gjort Skåne rundare. Mer har blivit möjligt att nå på samma restid, det handlar om utbildning, kultur, natur, handel och arbete. Från att vi nästan var uppsplittrade i fler arbetsmarknader än skånska kommuner är vi idag den nya miljonstaden med en samlad arbetsmarknadsregionen runt Malmö, Lund och Helsingborg. Detta är Sveriges näst största arbetsmarknadsregion och dessutom utgör vi tillsammans med den danska sidan Öresundsregionen Nordens största arbetsmarknad.

Därtill kommer två arbetsmarknadsregioner i östra Skåne som steg för steg är på väg att sugas in i den stora arbetsmarknadsregionen i väster. All denna utveckling sker ett landskap som har speciella förutsättningar. Skåne är inte Stockholm, alla vägar strålar inte in mot ngt ”City”. I Skåne har vi en för Sverige unik flerkärning struktur som snarast för tankarna till mer tätt befolkade delar av Europa.

Utveckling sker också i ett landskap som de flesta av oss har ett känslomässigt förhållande till. Det är något speciellt med ett landskap som förändras när årstiderna växlar. När rapsen blommar är det något alldeles speciellt, men även på hösten när fukten glimmar ur nyplöjda fåror, gläds många av oss hur landskapet förändras.

I det nya Skåne där de flesta av oss lever som i en miljonstad med ovanligt många grönytor finns det många värden vi måste vara extra rädda om. Detta gäller för både driften av den högteknologiska industriproduktion/livsmedelsproduktion som sker med Sveriges bästa åkermark och för andra delar av Skåne, där värdena inte vid första anblicken är så enkla att se.

I rapporten Grön Struktur är fokus just på de värden som finns utanför den aktivt brukade åkermarken och syftet är inte att stoppa förändringar. Avsikten är att öka medvetenheten om de värden som finns i hela Skåne.

Att befolkningen i Skåne växer är den starkaste signalen för tillväxt. Det är när man skall ”sätta ner bopålarna” som vi nästan alla fattar väl övertänkta beslut. Vi dras till regioner som andas framtidstro. Den växande befolkningen är både en tillgång och en utmaning för Skåne. Om vi koncentrera bostadsbyggande till stationsnära läge kan vi vara dubbbelt så många skåningar utan att lägga beslag på så mycket mer av den gröna som är en så väsentlig del av Skåne.

Genom en levande dialog är det min förhoppning att vi i Skåne kan lösa de utmaningar vi står inför och samtidigt värna och utveckla ”det gröna”.

Mer information om Strukturbild för Skåne:

http://www.skane.se/sv/Webbplatser/Strukturbild-for-skane/

Annonser
Det här inlägget postades i miljö, Strukturbild för Skåne, Tillväxt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s