Om biogas

Inledningsanförande om biogas vid Jordbruks- och trädgårdskonferensen 2012 (SLU Alnarp)

(Det talade ordet gäller, vilket verkligen gäller vid det här tillfället, men med andra ord försökte jag förmedla nedanstående)

Vi vet alla att en av framtidens stora utmaningar handlar om förmågan att klara av transportsystemets miljöanpassning. Region Skåne har som mål att vara fossilfritt 2020 och vägen dit stavas i väldigt stor utsträckning biogas. Vi kan redan idag se att hastigheten måste öka markant för att vi ska klara av att få fram tillräckligt mycket biogas för att bara klara av Region Skånes behov på både regional- och lokalbussar.

Jag vill i sammanhanget passa på att lyfta frågan lite. Biogas kan vara en av Skånes framgångsfaktorer. Här har vi en möjlighet att utveckla en bransch som inte bara blir stark i Skåne utan kan exporteras till andra delar av Sverige och Europa. Jag tror att vi, om vi i politiken och andra offentliga aktörer, skapar rätt förutsättningar med detta också bidrar till att förverkliga vad som är Skånes innovationsstrategi och därmed bidrar till målet att regionen skall vara Europas mest innovativa region 2020.

Hur går man vidare och gör Biogas attraktivt för den enskilde? Antalet tankställen är en av nycklarna. Här räcker inte bara Skåne. Det ska naturligtvis vara enkelt att tanka biogas i Skåne men det behövs mer. Man köper sällan en bil för att bara köra i Skåne och att tanka var 20-nde mil är knappast framkomligt. Vi är bekväma. Det är också därför jag är helt övertygad om att vi aldrig kan ersätta bilen. Vi måste bara göra den miljövänlig. Vi ser att när vår kollektivtrafik inte kan erbjuda en obruten resa så väljer folk bilen även om det kan kosta betydligt mer än dubbelt så mycket. Tid är pengar och det måste vi förstå. Här behöver vi alla hjälpas åt för att skapa dessa möjligheter. Tankställen och produktionsanläggningar är något vi själva svårligen kan vara direkt inblandade i. Här behövs hjälp av näringsliv, kommuner och andra aktörer. Det är dock helt klart vägen till framgång i denna fråga.

Staten behöver ta sitt ansvar. Vi måste få en tydlig agenda från staten som lyfter frågan om biogas på agendan. Idag är frågan inte tillräckligt i fokus. Med tydligare och mer ambitiösa mål kan staten skapa några av de förutsättningar som gör att privat kapital lättare allokeras till biogasproduktion. Som efterfrågare av den färdiga produkten kommer Regin Skåne definitivt vara en av huvudaktörerna. Därom kan inte våra interna miljömål inte vara mer tydliga. Sen måste även vi titta på andra möjliga lösningar eftersom vi ju vet att produktionskapaciteten inte ökar i den takt som vi kommer att behöva.

Skåne har Sveriges bästa jordbruksmark, här finns utrymme för högkvalitativ produktion av livsmedel men också av produktion av råvaran till biogas. Dessa två behöver inte stå emot varandra. Detta ger bara en möjlighet för att skånsk lantbruk att diversifiera sig och utveckla sina verksamheter. En välmående lantbruksnäring har alltid varit en styrka för Skåne och det ska det också vara i framtiden. Jag är övertygad om att Skåne flerkärniga ortstruktur, som är en av våra stora styrkor, aldrig hade utvecklats om vi inte hade haft Sveriges bästa jordbruksjordar. Förmågan att ta vara, och utveckla dessa, är viktigt. Ibland finns intressekonflikter mellan högklassisk jordbruksmark och andra utvecklingsområden. ESS och Max IV ska etableras på väldigt fina marker men så är det i ett utvecklingslandskap. Jag är dock helt övertygad om att vi kan göra båda utan att förlora konkurrensfördelar. Det måste vi bara klara.

Annonser
Det här inlägget postades i Biogas, Kollektivtrafik, miljö, Tillväxt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s