Bra skola ger grund för jobb

Publicerad i Kristianstadsbladet den 21 februari 2012

Christine Axelsson (S) utrycker (3/2) sin oro över den höga ungdomsarbetslöshet. Det är bra. Däremot är det generande att hon angriper majoriteten i Region Skåne för passivitet när hon själv under de senaste fem åren i opposition lagt fram få förslag på åtgärder.

Det mest minnesvärda var att politiker från Region Skåne skulle åka runt och träffa kommunstyrelsen i respektive kommun. Hon tror att arbetstillfällen skapas genom att politiker träffas bakom stängda dörrar. Jag delar inte den uppfattningen.

 

Nu kommer ett ytterligare förslag som handlar om att regionen ska skapa fler sommarjobb. Det gör vi redan. Varje sommar vikarierar många hundra i den skånska vården.

Dessutom erbjuder vi som första region i Sverige studenter möjlighet att få prova sina färdigheter som studentmedarbetare runt om i vårorganisation. Till detta kommer vårt arbeta för att erbjuda arbetsplatser till de med funktionsnedsättningar.

 

Det är enkelt att vara i opposition, man kan slå in öppna dörrar och låta tumma tunnor skramla. Däremot brukar det inte vara särskilt framgångsrikt att vara utan konkreta förslag.

Region Skåne har i de senaste budgeterna pekar ut ungdomsarbetslösheten som ett prioriterar område. Det pågår en rad projekt för att komma tillrätta med den utveckling, som oroar oss mycket.

 

Nu expanderar vi tillsammans med en rad skånska kommuner projektet ”Kompetensare 2.0”. Genom detta projekt tar drygt 1 000 ungdomar ett rejält kliv in på arbetsmarknaden. Speciellt glädjande är det att projektet bygger på ett framgångsrikt samarbete i nordöstra Skåne.

Inom Region Skånes egen verksamhet har fastighets- och servicenämnden precis tagit beslut om praktikplatser speciellt inriktade på dem som befinner sig extra långt från arbetsmarknaden.

 

I Malmö, där Axelsson är arbetarkommunens ordförande och har reellt inflytande, är situationen extra alarmerande. För vi kan säga vad vi vill men det regionala utvecklingsansvaret saknar de allra viktigaste instrumenten för att hantera arbetslöshet, speciellt hos ungdomar. Det viktigaste av verktyget av alla, skolan, har Axelssons eget parti i sjutton års tid administrerat i Malmö med, och det kan vi väl ändå enas om, rätt begränsad framgång.

 

Jag välkomnar en dialog med oppositionen kring ungdomsarbetslösheten, men för att det skall ske bli en fruktbar dialog måste ni också själv börja ta ansvar och komma med konkreta förslag till åtgärder som faktiskt kan göra situationen bättre.

 

Femklövern kommer att fortsätta vårt arbeta för att stärka den skånska arbetsmarknaden och oppositionen kan välja om de vill vara med eller inte

Annonser
Det här inlägget postades i Femklövern i Region Skåne, Jobb, Tillväxt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s