Nybyggarlandet

Centern anordnar ett seminarium i Almedalen om ”Nybyggarlandet”. Helt rätt inställning, Sveriges framtid ligger i att se framåt inte bakåt, vi skall fortsätta att vara ett öppet samhällensom drar till sig folk.

Härligt med fokus på det positiva med ett växande Sverige. Vi kan lära av historien, genom invandring har vi fått kunskap, kontakter, kapital och kreativitet. Detta gäller även idag, vi kan se tillbaka på olika grupper av invandrare under de senaste decennierna och notera att när situationen man flytt/utvandra ifrån blivit bättre gör man ofta affärer med det gamla hemlandet. Något att reflektera över, Sverige har tagit ett stort ansvar för flyktingar ex Irak. En kostnad idag, men med står sannolikhet en stor tillgång för affärer imorgon.

Diskussionen spände från ”levebrödsföretag” (ett begrepp jag inte uppskattar) till historiska kompetenserövringar, som när Gustav II Adolf fick in den dubbla bokföringen i Sverige.

Intressant kontrafaktiskt historieexemplet, Visby kunde blivit en öppen fristad för tusentals hugenotter som var på flykt en gång, då hade Visby idag kanske varit Östersjöns Hongkong och det finansiella centrumet i norra Europa.

Lång diskussion om språkets betydelse, svenskan är nyckeln till det svenska samhället, men kanske är vi för byråkratiska, vi utnyttjar inte potentialen hos de som kommit hit. Vi rangordnar brytningar i Sverige, bryter man på amerikanska, tyska är det helt OK! Men bryter man på arabiska är det inte så accepterat, oavsett faktiska kunskaper i svenskan.

Stor oro i panelen över den negativa tonen i samhällsdebatten. Sverige har ju vunnit så mycket på globaliseringen, frihandeln och invandringen under många hundra år. Jämför inställningen ungdomsarbetslösheten, ingen föreslår att vi skall minska barnafödandet för att lösa det problemet, men när det gäller utmaningar med invandringen är lösningen att stänga folk ute…

Antalet jobb är inte begränsat och vi står kanske redan nu på tröskeln till en period med arbetskraftsbrist pga stora pensionsavgångar. Det är inte heller så att vissa tar jobb från andra, även om detta tänkandet ofta dyker upp. Arbetskraftsinvandring är helt rätt tänkt av Alliansregeringen, aldrig fel att skapa mer resurser för välfärden!

Det här inlägget postades i Arbetslinjen, integration, mångfald, Tillväxt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s